Porodica

Šta zapravo znači “škola”?

Reč škola je nastala iz perioda Rimljana i uzet je latinski termin “shola”. Međutim kako su Rimljani opšte poznato sve kopirali od antičkih Grka (Helena), termin koji su imali Heleni je zapravo “shole” i ne znači nikakvo “učistliše”.

Foto: Deca na “maloj maturi”

Shole na starogrčkom znači “BESPOSLICA – DOKOLICA – ODMOR – ZABAVA”. Shola je bila mesto gde su se okupljala dokona deca robovlasnika da zajednički provedu vreme u igri i zabavi. Mesto imućnih klinaca za bleju.

Zanimljivo je da na schole u srednjovekvnoj Engleskoj i Holandiji znači i “ribnjak ili krdo životinja”. Simptomatično je da se deca prečesto u školi ponašaju kao krdo ili životinje i da su jedna nekontrolisana i nedisciplinovana masa.

Moderan sistem obrazovanja kakav mi znamo je aktuelan poslednjih 100-150 godina i zapravo kroz ceo život deca nikada zaista nisu tako prikupljala znanja.

Najveći umovi su nastajali i postali utemeljivači nauke tako što su učili od eksperata (iz familije ili okoline). To se zvalo ŠEGRTOVANJE. Učiš od eksperta da radiš POSAO (od malena).

Pa tako Mikelađelo, jedan od najvećih umova srednjeg veka od kog zapravo se računa prosvetitljestvo je npr. učio od različitih eksperata kao što su Donatelo, Giberti, Verokio, Mirandola, Policiano itd.

Samo prikupljanjem specifičnog znanja od specifičnog eksperta ti možeš da dođeš do neviđenih visina.

Bogataši to znaju danas i svoju decu ne šalju u škole koje sa opravdanjem se zovu i debilane. Već za svoju decu isključivo angažuju ekipu eksperata koji ih uče različite veštine (biznis, mačevanje, jahanje, jezike, logiku, filozofiju itd).

Mi to danas vidimo nažalost i sa mnogim “akademskim građanima” koji shvate da to što su učili u osnovnoj, srednjoj, fakultetu nije dovoljno i onda upisuju kurseve za digitalni marketing, programiranje, kuvanje, heklanje itd. Jer nisu ništa dovoljno praktično za svoj posao naučili u školi, a proveli su tu u najmanju ruku 16 godina.

Međutim uči se nešto u školi! Uči se kako da smotaš prvi džoint, da se ljubiš sa nekom klinkom, da praviš krugove od dima, da praviš špricer, da se kartaš, da napraviš sistem klađenja u kladži, da nahvataš neku klinku na ekskurziji, da probaš prvi ekser, a da se ne spržiš itd.

I zato je danas današnja škola zapravo identična kao ona u antička vremena – besposlica za decu sa kojom roditelji ne znaju šta će.

Ako vas zanima kako da školujete dete kod kuće – pročitajte ovaj tekst na našem sajtu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top