Svet

Jevreji razmišljaju da se odsele iz Amerike

‘Washington Post’ je objavio članak koji se bavi pitanjem zabrinutosti Jevreja u Americi da će nasilje nad njima eskalirati do te mere da više neće moći ostati u Americi.

Foto: Ortodoksni Jevreji okupljaju se na mestu masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 11 ljudi, a šest ranjeno u sinagogi Drvo života 29. oktobra 2018. u Pittsburgh-u, Pennsylvania / Getty Images

Američke novine Washington Post objavile su članak koji se bavi pitanjem zabrinutosti Jevreja u Americi da će nasilje nad njima eskalirati do te mere da više neće moći ostati u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši kako već počinju razmišljati o tome gde bi mogli da odu.

Dana Milbank, autor ovog članka, započeo je tekst pričom o rabinu koji je početkom ovog meseca na jevrejskom okupljanju postavio pitanje o mestu na koje ”bismo mi Jevreji otišli ako napustimo Ameriku?”. Milbank je komentarisao kako je rabin govorio o nezamislivom – da bi Jevreji mogli biti prisiljeni pobeći iz SAD-a.

Nestanak liberalne demokratije

Milbank kaže da je rabinov govor sadržavao citat jevrejskog učenjaka Michael-a Holzman-a: “Nestanak liberalne demokratije bi bio katastrofa za američke Jevreje. Napredovali smo pod okriljem načela Prvog amandmana Ustava i bili smo zaštićeni apsolutnom verom u vladavinu prava. Bez ovoga, Jevreji, počnite pakovati kofere.”

Dodao je da je strah od izgnanstva postao uobičajen, budući da Jevreji vide kako se vladavina prava raspada, dolazi do uspona “hrišćanskih nacionalista”, a antiizraelsko raspoloženje se pretvara u antisemitizam čak i među krajnjim levičarima.

Često postavljana pitanja

Autor je citirao predsednika Lige protiv klevete Jonathana Greenblatt-a, koji je rekao da je pitanje gde bi se Jevreji mogli preseliti “jedno od najčešćih pitanja koje dobijam”.

Milbank je primietio da su se incidenti “antisemitskog” uznemiravanja, vandalizma i napada na Jevreje gotovo utrostručili u periodu između 2015. i 2021. godine. Navodi kako se muzičar Kanye West “obrušio protiv Jevreja na društvenim mrežama, a pristalice belih supermacista mu aplaudiraju”. Također je spomenuo, kao je to nazvao, spremnost Elona Muska da pozdravi belačke supremaciste na Twitteru i republikanskog kandidata za guvernera Pennsylvanije koji propagira antisemitizam protiv svog protivnika Jevreja.

Trumpova pretnja

Dodao je da je čelnik Republikanske stranke Donald Trump, “koji je i dalje glavni kandidat za predsednika 2024. godine”, reagovao na napade Kanye-a West-a na Jevreje rečima: “Bio je stvarno dobar prema meni”. Donald Trump je neadekvatno uporedio Jevreje s “našim divnim evangelistima”, upozoravajući Jevreje da se klone podela i neslaganja te da da cene ono što imaju u Izraelu pre nego što bude prekasno.

Autor je nastavio iznositi podatke o maltretiranju Jevreja u Americi, rekavši kako čine samo dva posto stanovništva, te kako je prošle godine 55 posto od ukupnog broja verski motivisanih zločina iz mržnje koji su prijavljeni bilo usmereno protiv njih.

”Ako situacija u Americi ne bude sigurna za Jevreje, onda sigurno neće biti nigde”, kazao je Milbank.

Izvor: WashingtonPost

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top