Sveta Zemlja

Otkrivenje veka – pronađena su biblijska jevanđelja na originalnom hebrejskom

Jedna jevrejska porodica iz Australije je uspela da pronađe hebrejska jevanđelja u digitalnim bibliotekama koje se nalaze u Vatikanu, Rusiji, Poljskoj i Izraelu. Njihov sajt HebrewGospels.com je predstavio četiri originalna jevanđelja (po Mateju, Marku, Jovanu i Luki) uz neke dodatne knjige iz Novog Zaveta (poslanici Judi, Jakovu i Otkrivenje).

Foto: Jevanđelje po Mateju, Marku, Jovanu i Luki na hebrejskom / https://digi.vatlib.it/

ZAŠTO JE OVO BITNO?

Ova hebrejska jevanđelja rešavaju neke kontradiktornosti koje su postojale u grčkim i aramejskim prepisima Novog Zaveta. Hebrejski jezik je specifičan zato što ima svoju igru reči, paralelizam, hebrejizme i druge karakterističnosti koje su samo ovom jeziku jedinstvene. Pored toga ovi tekstovi bacaju novo svetlo na neke tekstove koje su rani hrišćani vekovima (pogrešno) tumačili prema tekstu koji su imali.

Ova jevanđelja su pre svega prepisi od Sefarda (jevreja iz Španije) i nalazi se u nekoliko kopija pod imenom “Vat. Ebr 100, Breslasu 233, S. Petersburg A 207” i “NLI 8°751” koji sadrži jevanđelje po Marku, Luki i Jovanu uz poznati Šem Tov prepis Matejevog jevanđelja.

BOLJE OD ŠEM TOVOG PREVODA?

Karaitski jevrej – Nehemija Gordon je u knjizi “Jevrejski Ješua ili Grčki Isus” je uradio inicijalnu analizu Mateja na hebrejskom koji je navodno uradio Šem Tov u prepisu. Međutim, problem Šem Tov prepisa negira Hrista kao Mesiju (Spasioca) i Božijeg Sina zato što je taj prepis služio za debatu sa inkvizitorskom katoličkom crkvom. U tom smislu, Šem Tov prepis ima čak i izabečene delove gde se Hristos identifikuje kao Mesija.

​ŠTA SA OVIM DALJE?

Trenutno na sajtu možete videti prve prevode i verzije Mateja, Marka i Jovana na hebrejskom, dok se jevanđelje po Luki i dalje prevodi na engleski. Prevodi su dostupni na engleskom, a kod nas aktivno, jedino dr Miroljub Petrović se angažuje uz komentare Biblije da se prevedu ovi prevodi i sve to bude zajedno na srpskom. Koje su prve instance možete pogledati na sajtu HebrewGospels.com ili praćenjem komentara Biblija – dr Miroljuba Petrovića.

Video: Dr Miroljub Petrović je jedini teolog koji aktivno javno bavi proučavanjem ovih jevanđelja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top