Sveta Zemlja

Religiozni rabini vraćaju “transrodnog dečaka” u školsko odeljenje sa devojčicama

U izraelskom gradu Givat Šmuel vodećih 17 cionističkih rabina je saopštilo Ministarstvu prosvete da je jedna škola prihvatila osmogodišnjeg transrodnog dečaka u versku školu kao devojčicu.

Foto: Deca u Izraelu. Gili Yaari /Flash90

Od četvrtog razreda dečaci i devojčice koji pohađaju nacionalno-versku javnu školu su razdvojeni po polu. Grupa roditelja je protestvovala zbog odluke da dete koje je rođeno kao žensko, ali se sada identifikuje kao muško treba da bude smešteno u odeljenje za dečake, i u versku školu.

Ogorčeni su što ni roditelji nisu unapred obavešteni o promeni pola. Jedan od roditelja je pitao: “Zašto moje dete mora da znao u tako mladom dobu da postoje ovakve stvari na svetu?” koje može da negativno utiče na dečiji svet.

U pismu su rabini ovo dete oslovljavali kao devojčicom što i ona jeste po rođenju, i odbili novu identifikaciju deteta. Halaha (jevrejski tradicionalni zakon) ne priznaje veštačke promene i zabranjuje takvo ponašanje. Dečaci ne mogu da se oblače kao devojčice, a devojčice kao dečaci. Stoga ova devojčica mora da se pridruži razredu za devojčice” – navode rabini. Ujedno uloga verske škole je da podučava Halahu.

Rabini su blagi u obraćanju i smatraju da se treba “paziti na to da se ne povredi ta devojčica i da joj treba pomoći sa strpljenje, da prepozna identitet u kojem je stvorena.” Oni dalje navode da dečija “mašta” ne menja realnost.

LGBTQ udruženje smatra da rabini na ovaj način ugrožavaju “mentalno stanje” deteta koje bi moglo da izvrši suicid, kao i da to nije u skladu sa profesionalnim i medicinskim vlastima u Izraelu, prenosi “Times of Israel”.


Izvor: Times of Israel1 Comment

1 Comment

  1. Miki says:

    Ova reakcija Rabina je za pohvalu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top