Zanimljivosti

Biblijski grad je postao atrakcija za turiste

Antički grad Mareša u Izraelu nalazi se svega sat vožnje na jug od Jerusalima, pa je dobra ideja za jednodnevni izlet, a razlog je i više nego dobar: celo ovo područje nazivaju Zemlja hiljadu pećina. Danas njegovi ostaci su u okviru nacionalnog parka – Beit Guvrin.

Foto: Zemlju oko grada nazivaju i Zemljom hiljadu pećina

Ostaci koje su arheolozi pronašli ovde sežu sve do antičkih vremena, a uključuju jevrejsko groblje, helenski grad, odbrambene zidove i tornjeve, cisterne za vodu, rimsko-vizantijski amfiteatar, vizantijsku crkvu, mozaike i pećine.

Foto: Mareša je na sat vremena od Jerusalima / Wikipedia

Štaviše, ovaj deo spominje se i u Bibliji kao stari grad Mareša (ili Maresa), čiji su ostaci takođe i danas vidljivi. Nakon što je uništena u 1. veku, na njenom mestu podignut je novi grad koji su Rimljani nazvali Grad slobodnih.

Ali Elijezer, sin Dodava iz Mariše, prorokovao je protiv Josafata i rekao: „Zato što si se udružio s Ahazijom, Gospod će razoriti tvoja dela.” Tako su se brodovi razbili i nisu mogli da plove u Tarsis. (Druga knjiga dnevnika 20,37)

Osim što je impresivna količina pronađenih artefakata i što se čini da bi uz malo truda na uređenje ovde moglo komotno da počne da se živi (ali naravno, to nije dozvoljeno), posebno su zadivljujuće brojne pećine u koje možete da zavirite.

Foto: Pećine u gradu Mareša

Ističu se svojim oblicima i svrhama, pa su tako neke služile za ukop pokojnika. Neke od tih pećina posebno su oslikane, pa šetajući njima imate utisak kao da ste u nekoj podzemnoj galeriji ili nečijem udobnom i lepo uređenom stanu.

Foto: Spoljašni deo grada Mareše

Tu je i oko 800 pećina u obliku zvona, a čak pedesetak njih povezano je podzemnim hodnicima, stepenicama i prolazima, koji stvaraju ogromnu podzemnu mrežu. Ovde su se takođe skladištile cisterne za vodu i kamenje za mlevenje maslina.

Svakako najimpresivnija pećina je ujedno i ona najveća: Pećina Svete Ane, ili danas poznata kao Mavok, što na hebrejskom znači Lavirint.

Značaj i lepotu ovog mesta prepoznao je i Unesko, koji je Beit Guvrin uvrstio na popis svetske kulturne baštine.

Cena ulaznice za odrasle je 970 dinara i 470 dinara za decu. Park je otvoren tokom proleća i leta do 17 časova, a od oktobra do aprila do 16 časova svaki dan osim petkom i praznicima, kada radi skraćeno.

Izvor: B92.net

1 Comment

1 Comment

  1. Маки says:

    Хвала на педлогу,
    кад будем ишао у Израел, свратићу и у Марешу.

    Само што се још плашим да узмем карту за Израел због могућних ковид пропусница, а и због свакодневних конфликта и сличних дешавања…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top