Crna Gora

Crnogorskom reditelju kriv dr Miroljub Petrović za popularizaciju gusala i srpstva u Crnoj Gori

Crnogorski reditelj Danilo Marunović saopštio je u intervjuu za Antenu M da je “crnogorsko srpstvo” izopačena, mračna, kvislinška verzija nečeg iza čega postoji raskošna evropska kultura.

Foto: Reditelj Danilo Marunović / Dr Miroljub Petrović / Twitter – YouTube

On je u tom intervjuu izneo brutalne uvrede na račun srpskog naroda u Crnoj Gori, sveštenstvo SPC, kao i na račun ministarke Vesne Bratić, ali i dr Miroljuba Petrovića koji je popularizovao srpstvo i gusle u regionu.

„Jednostavno je sav taj narativ ejakulirao iz njih, jer se mjesecima od njega apstiniralo u predizbornoj kampanji. Ikonografija slavlja je iste večeri sasvim jasno demonstrirala koja je to Crna Gora pobijedila. Da je nova elita u sebi pobijedila te limite, da je potisnula u sebi tu “bolest srpstva” slavila bi ih cijela Crna Gora, ali i region i Evropa, i bili bi suštinski oslobodioci nacionalističke zatrovanosti palanačkog duha. Ali ne, jednostavno je to bilo jače od njih. Poput onog osjećanja kada nam je nakon 2006. jedna interesna klika “ukrala” san o nekoj drugačijoj Crnoj Gori, tako se sada na ideju promjene parazitski zakačila zabluda da “pomirenje” podrazumijeva toleranciju na šovinizam“, navodi Marunović.

Dodaje da su građani Crne Gore „umjesto „Wind of Change“ (od okultne grupe “Scoripions” prim. aut.) dobili gusle, ratne pjesme i primitivne podjele“.

„Dobili smo preko noći sistem vrijednosti u kom su sujevjerje i kletve sinonim za duhovnost i religioznost, a u kome je neosjetljivost prema istorijskim stradanjima naroda znak političke progresivnosti“, kaže Marunović.

On se pita kako to da nikad „u javnom prostoru ne čusmo ni jednog crnogorskog Srbina da kaže ovdašnjim šefovima srpstva – mene nećete zastupati crkvenim mračnjaštvom, dogmom i šovinizmom“.

„Moja kultura nije program Pink TV, turbo folk i patetični folklorni lelek za Kosovom! Moji heroji nisu ratni zločinci, Ceca i Arkan… nego Nušić i Sterija… Mihailo Pupin, a ne Miroljub Petrović… Đinđić i EKV, Desanka Maksimović su moji heroji! Nego ispada da je Crna Gora utočište i inspiracija tog posrnulog, klerofašističkog, velikonacionalnog mračnjaštva kojeg zovu srpstvom“, ocjena je crnogorskog reditelja.

On se osvrnuo i na litije, o kojim je, podsjetimo, ranije govorio da su „rika u kojima se nekad prepoznaju svetinje“ i da su „zalutali čopor“.

„Tada kad smo izgubili granicu između različitosti i kulture smo poginuli kao društvo. Isto se odnosi i na novonastali crnogorski kič patriotizam kao odgovor na “srpski svet”. Sjesti u kola, slušati lošu muziku pojačanu do kretenizma i voziti se u koloni? Postali smo društvo u kome se auto-litijama i patriotskim kolonama iskazuje ljubav prema naciji. Ima li slikovitijeg primjera posrnuća? Neko je pomenuo promjene“, kaže on.

Prema njegovim riječima, biti za Crnu Goru, bez ikakve dileme, značilo je da si pacifista na strani roken rola, poezije i ljubavi…

„Zato smo opstali jer se tako postavljena borba ne može izgubiti. Ako danas napravimo grešku, i dozvolimo da se identitet naše borbe definiše u istoj ravni samo drugog pola, sa litijaškim pseudoduhovničkim militarnim transom, onda nisam siguran šta to zapravo branimo, mašući zastavama iza kojih ne stoje konkretne vrijednosti“, ističe on.

Marunović je iskoristio medijski prostor kako bi javnost podsjetio da postoje peticije protiv ministarke Vesne bratić, na koje je, kako kaže, Vlada ostala nijema, a potpisalo ih je jako mnogo respektabilnih ljudi iz javnog života.

„Da budemo sasvim iskreni – ako neko u vremenu ovako električne atmosfere podijeljenosti javno kaže da je četnik, a pritom je predložen za ministra, to nije ništa drugo nego snažna provokacija i dodatno izluđivanje već sluđenog naroda, koji mjesecima po ulicama maše zastavama sa vodom na ustima. Takve izjave ne doprinose iskoraku ka civilizaciji, ka EU, atlantskim vrijednostima, već formatiranju svijesti na Milo-Momo limite, ni pedalj dalje. To je duboko uvrijedilo Crnogorce, a premijer je opet tu uvredu ignorisao, što nikako nije dobro. Je li to bilo neophodno? Vremena iza nas ostavila su ozbiljne traume i ožiljke koji još uvijek nisu zarasli“, rekao je.

On „upozorava“ i na mogući scenario koji će zadasiti Crnu Goru, gdje će kako kaže „djeca pjevati četničke pjesme“

“ To je siguran put u ono što je bliska budućnost naše realnosti. Poput susjedne Srbije, javnim prostorom će suvereno zavladati apokaliptični svijet antikulture u kojem su popovi, starlete, ratni zločinci, mafijaši i rijaliti zvijezde dominantni društveni influenseri, koji su ujedno i stubovi tog modela u kom nacionalizam i kič hrane jedno drugo, gazeći po lijepom vaspitanju, toleranciji i poštovanju. To je nezaustavljiva mašinerija koja maršira regionom i gazi sve pred sobom, a kod nas je samo malo zakasnila, dok nije i posljednji recidiv socijalističkog uređenja iščezao, zajedno sa svojim antidogmatičnim karakterom“, zaključio je Marunović.

Uz sve to Marunović očigledno smeta što je i dr Miroljub Petrović popularizovao ponovo gusle, priče Mirka Miljanova i pravo srpsko poreklo Crne Gore.

Danilo Marunović je inače promoter LGBT prava i populacije pa je tako snimio spot “Mi smo dio ekipe”. Njegov spot možete da pogledate na linku ispod i podelite sa nama da li je ovo poznato crnogorsko čojstvo i junaštvo.

Video: YouTube

Izvor: In4s.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top