Zdravlje

Čokolada sadrži delove insekata i dlake glodara?

Čokolada je po svojoj prirodi veoma neukusna, jer je gorka i neprijatna. Koliko bi se ljudi složilo sa ovim? Pa, verovatno niko. Ali, objašnjenje postoji i mnogima se neće dopasti.

Foto: Pixabay

Čokolada je zapravo gorka i neukusna?

Proces obrade čokolade je takav da ona postaje veoma alkalna, što je čini još gorčom, pri čemu se sam proces smatra nezdravim.

Gorak ukus se uopšteno smatra neprijatnim. Takav ukus je obično povezan sa štetnim alkaloidima, pirolizatorima i drugim otrovnim supstancama.

Osećaj neprijatnog ukusa predstavlja upozoravajući signal da se nešto potencijalno štetno nalazi u ustima. Prikrivanje štetnog agensa šećerom i začinom ne uklanja opasnost.

Šta onda čini čokoladu tako ukusnom?

Šećer. Tajna je u velikoj količini šećera, on čokoladu čini tako ukusnom i neodoljivom.

Šećer zapravo remeti apsorpciju i korišćenje kalcijuma:

  • smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da uništavaju klice
  • ometa razmišljanje
  • podstiče neposlušnost i loše ponašanje kod dece
  • izaziva propadanje zuba i čir želuca
Foto: Pixabay

Štaviše, sa čokoladom se moraju kombinovati neke vrste uljanih emulzija kako bi se odstranio njen neprijatan ukus i zrnasta struktura.

Obično je ta emulzija mleko, krem ili ulje od žitarica što proizvodi masnu i nezradu hranu. Svaka razumna porcija čokoladnog mleka će usporiti varenje.

Kako izgleda proces nastanka čokolade?

Većina plodova kakaoa se proizvodi u zemljama u kojima je sanitarni nivo uglavnom daleko ispod nivoa u SAD-u. To već ne zvuči dobro, ali sledi još gori deo.

Foto: Shutterstock

Za razvoj ukusa čokolade potrebna je fermentacija. Mahune kakaoa se otvaraju, semenje vadi i sve je spremno za fermentaciju. Taj proces se odigrava 3-8 dana uglavnom u dvorištima lokalnih farmera.

Tokom tog procesa odrasli i deca prelaze preko gomila, a insekti, glodari i male životinje prave gnezda u tim gomilama tako da dolazi do različitih vrsta zagađenja. Možete samo da pretpostavite o kakvim zagađenjima se radi.

Koliko dlaka glodara sme da bude u čokoladi i zašto?

U zagađenja koje smo gore pomenuli spadaju, kako Američko ministarstvo zdravlja i socijalne politike kaže, “insekatski, glodarski i drugi prirodni kontaminati”.

Uprava za hranu i lekove, tj. FDA dopušta da:

U čokoladi i čokoladnim tečnostima koje se koriste za prozvodnju takvih proizvoda kao što su Heršijeva (Hershey´s) čokolada dozvoljeno je do 120 fragmenata insekata po šolji (227 grama) ili 2 dlake glodara po šolji“.

Foto: Shutterstock

To znači da svaki put kada pojedete tablu čokolade, ona može da sadrži dlaku glodara i 16 delova insekata, a da i dalje ima blagoslov FDA.

Osim toga, 4% semenja kakaoa može biti zaraženo insektima. Životinjski ekstreti (kao što je izmet pacova) ne smeju da premaše 12 miligrama po kilogramu čokolade.

Dokumentarac “Mračne tajne čokolade” nam otkriva surovu realnost i mračne strane industrije možda najpoznatijeg slatkiša na svetu – čokolade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top