Zdravlje

Biljna ishrana i bodi-bilding – Švarceneger: “Snizio sam holesterol”

Legenda bodi-bildinga Arnold Švarceneger rekao je da se poslednjih 5 godina hranio uglavnom biljnom hranom i da je to znatno smanjilo njegov holesterol.

Foto: EPA/ FRANCK ROBICHON

Švarceneger je u nedavnom izdanju svog mejl biltena rekao da je oko 80% onoga što je jeo vegansko, dodajući da je napravio povremeni izuzetak sa biftekom ili austrijskom bečkom šniclom.

On je otvoreno govorio o prednostima veganske ishrane za zdravlje, inspirišući generaciju vegana bodi-bildera da izgrade mišiće na biljnoj ishrani.

Rekao je da mu je to pomoglo da se oseća “ukupno zdravije i mlađe”, kao i u smanjenju nivoa LDL holesterola, koji se ponekad naziva “lošim” holesterolom, jer je povezan sa većim rizikom od srčanih bolesti.

“Moj nivo lošeg holesterola je toliko nizak da je moj lekar mislio da sam možda druga osoba”, rekao je Švarceneger u biltenu.

Namirnice životinjskog porekla, posebno masni komadi mesa, prerađeno meso, poput slanine i viršle, i mlečni proizvodi poput sira su povezani sa višim nivoima holesterola.

Nasuprot tome, povrće, posebno lisnato povrće, i hrana poput integralnih žitarica, bobičastog voća i oraha mogu pomoći u smanjenju holesterola bez lekova.

Dosledna vežba takođe doprinosi održavanju niskog nivoa holesterola. Švarceneger (74) nastavlja da redovno trenira, a prethodno je u svom biltenu podelio da je trening imao 6 dana u nedelji i da se tokom svakog fokusirao na drugi deo tela.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top