Zdravlje

U Srbiji doji samo 12.8% žena

Prema podacima UNICEF-a iako 90 odsto beba u Srbiji počne da sisa, samo njih 12,8 odsto je isključivo na majčinom mleku, a 47 odsto dece pretežno je dojeno do pet meseci starosti.

I zaista ne možemo da se pohvalimo dobrom statistikom dojenih beba u Srbiji, stanje je čak i alarmantno.

Foto: Samo 12.8% žena doji u Srbiji / Shutterstock

– Najveća prepreka za veći procenat dojene dece su nedovoljna informisanost o izazovima koji su čest pratilac uspostavljanja dojenja, nedovoljna informisanost o alatima za prevazilaženje poteškoća sa dojenjem i nedovoljna informisanost o rizicima veštačke ishrane i uticaju veštačke ishrane na celokupan razvoj deteta. Moje lično mišljenje je da se vrlo malo govori o rizicima kod dece koja se hrane mlečnim formulama – istakla je Irena Marković strukovna medicinska sestra iz oblasti medicinskih nauka i autorka knjige “Zdrava beba”.

Jedan od velikih problema je takođe što i na edukacijama koji vrši sajt Bebac.com promovišu se mlečne formule koji su loša zamena i iz aspekta nauke nepotrebna hemija za dete.

Uz to farmaceutske kuće lobiraju kod patronažnih sestara promociju mlečnih formula. Prečesto se dešava da se donose mlečne formule deci odmah nakon porođaja, pa nekad i same patronažne sestre instant daju to deci, bez savetovanja sa porodiljom. Dete kada rano krene da pije mlečne formule, odbija kasnije majčino mleko i njemu se imunitet dodatno kompromituje u početku života.

Zato se apeluje na majke da prođu edukacije kod profesionalnih babica i edukatora za dojenje kao što su Ivana Veličkov i Milena Kostić koje informišu mlade žene i trudnice o velikim benefitima dojenja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top