Srbija

Država Srbija uplatila celokupan iznos za obnovu Hilandara

Podrška Hilandaru je podrška očuvanju naše istorije i sećanja na viševekovno trajanje srpske države i Crkve.

Foto: Hilandar na planini Atos / Shutterstock

„Uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa posetio sam manastir Hilandar i uverio se da radovi na obnovi ove, jedne od najstarijih i najvrednijih srpskih svetinja, protiču u najboljem redu. Kada sam za Božić, zajedno sa predsednikom Vučićem posetio Hilandar, predsednik je tada obećao Igumanu Metodiju i bratiji manastira da će Republika Srbija uplatiti u celosti sredstva neophodna za obnovu Hilandara. To obećanje je ispunjeno“, rekao je ministar u Vladi Republike Srbije i zamenik predsednika državne Komisije za obnovu Hilandara Nenad Popović.

Foto: Priprema za obnovu Hilandara / IN4S

„Požar koji je izbio u martu 2004. godine progutao je severnu polovinu manastira. Izgorelo je šest konaka od ukupno devet. To je bio požar razorniji od požara u Notr Damu. Hvala Bogu na tome što niko nije stradao, kao i da nije stradala ni riznica, ni crkva. Od 14. veka nije bilo ovako velikih radova na Hilandaru“, rekao je Popović.

Popović je podsetio da je manastir Hilandar srpska ustanova koja od 1198. godine do danas ima neprekidni kontinuitet.

„Podrška Hilandaru je podrška očuvanju naše istorije i sećanja na viševekovno trajanje srpske države i Crkve. To je podrška i za našu budućnost, koju gradimo razvijajući se kao moderno, uspešno i demokratsko društvo, ali na čvrstim stubovima naše pravoslavne vere i velike državne ideje slobodne i nezavisne srpske države, koju su gradili naši najveći vladari“, rekao je Popović.

„I svaki od njih, kada se god vraćao Hilandaru, i kada god je pomagao Hilandar, gradio je jaku, slobodnu i uspešnu Srbiju. To je vizija i predsednika Aleksandra Vučića“, zaključio je ministar.

Izvor: IN4S.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top