Srbija

Legija započeo štrajk glađu

Ulemek kaznu izdržava u najstrožem zatvoru u Srbiji, u Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski “Alkatraz”, u kojem boravi od otvaranja tog zatvora 2010. godine.

Foto: Mihajlo Ulemek – Legija / in4s.net

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija odbija zatvorsku hranu, preneo je medijima njegov advokat Aleksandar Kovačević. Ovu informaciju su potvrdili i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

„Tačno je da je osuđeno lice Milorad Ulemek počeo da odbija hranu koja se sprema u zavodu. Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala se u svim svojim odredbama primenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odeljenju KPZ Požarevac (Zabela) kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odeljenja, a to se odnosi i na osuđeno lice Milorada Ulemeka“, preciziraju u Upravi.

Ulemekov advokat je naveo da je on stupio u štrajk glađu jer je već skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, tokom kojih mu je sve vreme uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posetu bliskih lica u posebnim prostorijama i posete drugih osoba, kao i Ustavom garantovano pravo da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dve godine.

Ulemek kaznu izdržava u najstrožem zatvoru u Srbiji, u Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu, poznatom i kao srpski „Alkatraz“, u kojem boravi od otvaranja tog zatvora 2010. godine, podseća B92.

Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, predsednik suda ispituje po službenoj dužnosti da li i dalje postoje razlozi za izdržavanje kazne zatvora u Posebnom odeljenju na svake dve godine od početka izdržavanja kazne, odnosno od poslednjeg rešenja kojim se produžava izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju.

Odluka kojom se osuđeniku produžava izdržavanje kazne u Posebnom odeljenju donosi se na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja Posebnog zatvorskog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja javnog tužioca.

Ulemek je inače prvi osuđenik koji je 2010. godine smešten u Posebno zatvorsko odeljenje, a pre toga je od maja 2004. godine bio u pritvoru Okružnog zatvora.

Osuđen je četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Zorana Đinđića, zbog krivičnih dela Zemunskog kriminalnog klana, zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića.

Krivični zakon Srbije ne poznaje sabiranje kazni, pa Ulemek služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Izvor: in4s.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top