Porodica

Evo kako da sprečite dosadu kod dece

Dosada kod dece se sve češće javlja u današnje vreme. A kako roditelji mogu sprečiti dosadu kod dece? Šta sve treba učiniti?

U svakodnevnom razgovoru sa njima, često možemo čuti sledeću frazu: „Meni je dosadno“. Dok nas uglavnom ne može zaobići ni sledeća njihova opaska: „Ne smaraj me!“

Da li ste se nekada zapitali zašto su naša deca, pogotovu naša omladina uvek tako smorena i šta je najčešći uzrok tome? U daljem izlaganju ćemo probati da ih što bolje razumemo kako bi eventualno mogli da sprečimo njihovu dosadu ili da im pomognemo u otklanjanju iste.

Gde roditelji greše s decom?

Većinom svi roditelji naglašavaju sledeću detetovu obavezu: “Njegovo je samo da uči i ništa više”, što većina dece često shvata u bukvalnom smislu. Zbog toga mnogi od njih nemaju druge obaveze, osim redovnog pohađanja školske nastave.

Naši adolescenti uglavnom ne pomažu ni svojim roditeljima oko obavljanja kućnih poslova. Takođe, mnogi od njih uče „kampanjski“, tako da im ni učenje kod kuće ne oduzima puno vremena, kako navodi Zdravaprica.com.

Što se tiče domaćih zadataka, sve više profesora izbegava njihovo zadavanje, jer se većina učenika snalazi oko prepisivanja istih ili ih uopšte ni ne napiše. Tako da i ta obaveza često otpadne.

Da stvar bude još gora, sve više učenika izbegava redovan odlazak u školu, te mnogo njih ne izvršava ni tu svoju jedinu obavezu. Pošto im dan nije ispunjen korisnim radnim navikama, dosta njih ima puno vremena za lenčarenje i dosađivanje.

Umesto da rade nešto korisno, većina njih se opredeljuje za beskorisne stvari, koje su ujedno štetne i po njihovo psihofizičko zdravlje.

Uglavnom pasivno provode svoje slobodno vreme na različitim društvenim mrežama, zbog čega mnogi od njih uopšte ne žive u realnosti. Tu su i raznorazne igrice, koje im isto tako odvraćaju pažnju od realnog sveta. Zbog toga mnogi od njih nisu osposobljeni za preuzimanje bilo kakve odgovornosti.

Takođe, dosta njih je pasivno, tromo, pospano, smoreno, uz često menjanje raspoloženja koje ide iz krajnosti u krajnost. Čas planu, čas su nezainteresovani za svoje okruženje.

Čak su i njihove aktivnosti većinom destruktivne po njihov ili tuđ život, jer sve više omladine učestalo pije, konzumira različitu vrstu droge, manifestuje različite vrste zavisnosti, teži promiskuitetnom ponašanju i ispoljava delikventno ponašanje (tuče, krađe, huliganstvo i tome slično).

Zbog ovakvog načina života, mnogi od njih imaju nekvalitetan san, neredovnu i nekvalitetnu ishranu. Time dodatno pogoršavaju svoje već narušeno psihofizičko stanje.

Da li deci treba davati zadatke?

Kada bi svako od njih uposlio svoje telo i/ili um bilo kakvim korisnim aktivnostima, niko od njih ne bi imao vremena da se dosađuje ili da se bavi destruktivnim aktivnostima. Zbog toga je veoma važno da svaki roditelj odmalena uči svoju decu korisnim radnim navikama.

Neka svako dete u kući bude zaposleno na više različitih strana. Tokom nedelje se trudite da im zadajete što više različitih zadataka kako bi im bilo što zanimljivije. Na taj način će steći različite radne navike, a ujedno će se naučiti i korisnom timskom radu.

Ako neko od vas ima odraslu decu, koja nisu zainteresovana da vam pomognu oko kućnih poslova, pokušajte da ih aktivirate na drugačiji način. Pomozite im da pronađu sebe u određenoj oblasti i zaniteresujte ih za nešto korisno. Ovo možete primeniti i kod svoje mlađe dece.

Njihovo interesovanje ne mora uvek biti vezano za školu. To može biti i određeni zanat, sport, hobi ili nešto slično. Svako dete ima određenih interesovanja i potencijala, samo ih treba prepoznati kako bi usmerili dete na pravu stranu.

Zbog toga je veoma važno da svaki roditelj poznaje dobro svoje dete kako bi mogao da mu pomogne u izboru korisnih stvari.

Takođe, decu treba odmalena učiti pravim vrednostima kako bi kasnije pravili dobre izbore. Ako neko od vas ima odraslu decu koja odbijaju svaku vrstu prevaspitavanja, podstaknite ih da sami igrađuju vlastiti sistem vrednovanja.

Pomozite im da naprave što bolji izbor, time što ćete im predočiti eventualne posledice njihovih loših izbora. Tako će postali svesni dalekosežnih negativnih posledica po njih same ili druge.

Vodite otvorene razgovore sa svojom decom i pomozite im da se aktiviraju na bilo koji način. Na taj način će izbeći dosadu, kao i ostale štetne stvari koje vrlo često mogu proizaći iz nje.

Dipl. master psiholog Jelena V. Grubović

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top