Tradicija

Jeni Ligtenberg – Arčibald našeg vremena koji je pomogao srpski narod

Apotekarka iz malog holandskog mesta, upisala se u red velikih heroina 20. veka. Vođena iskrenim čovekoljubljem, hrabro je otišla u njoj nepoznate Pale i provela tri godine u tamošnjoj ratnoj bolnici „Koran”. Posvetila se brizi o ranjenicima celim svojim bićem. Bila je zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih lekara. Stekla je prijateljstva za ceo život. Pomagala je nesebično i požrtvovano. Bolela ju je patnja srpskog naroda. A još više licemernost predstavnika međunarodne zajednice koji su manipulisali žrtvama i slali u svet netačnu i izvitoperenu sliku ratne stvarnosti, šireći mržnju prema Srbima.

Foto: Jeni Litenberg sa srpskim lekarima i prijateljima / Reddit

Pored svakodnevnog rada u bolnici, Jeni Ligtenberg je pratila događaje na javnoj sceni. Bila je neumorna. Slala je dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i odlučno protestovala – kao onda kada je krajem leta 1995, uz učešće međunarodnih snaga NATO počelo bombardovanje srpskih bolnica u Palama, Kasindolu, Blažuju, Brčkom…

Dragocena su i njena saznanja o događajima na sarajevskim Markalama, u Srebrenici i Srpskoj Krajini, zasnovana na dosad nepoznatim izvorima i poverljivim izjavama pojedinih međunarodnih predstavnika, među kojima su bili i njeni zemljaci Holanđani.

Jeni Ligtemberg je Arčibald Rajs našeg vremena, brutalno iskrena, ali ne i nemački hladna i zapovedna kada nas opisuje, ona je žena, majka i baka, i ponekad na Srbe gleda kao na nestašno dete sa svim emocijama majčinskog instinkta. Gospođa Jeni zbog Alchajmerove bolesti danas ne uživa u penziji onako kako je planirala. Nije mogla da prisustvuje promociji svog dnevnika u Republici Srpskoj i u Beogradu, a u Holandiji niko nije želeo da ga štampa. Danas se malo čega seća, u bolesti mešaju se likovi koje je tokom života i bogate karijere srela, ali joj i sada, dok još budna odsutno luta, možda već po carstvu nebeskom, pomen imena doktora Šošića i kolega sa Pala izmami osmeh.

Foto: Knjiga “Jeni Ligtenberg – Ratni Dnevnik Pale 1993-1995” / Novosti

Pred odlazak iz Republike Srpske, zapisala je sledeće u svom dnevniku:

„JANUAR 1996. Pred rastanak

Koferi su mi spakovani. Nadam se da je ova neutemeljena mržnja prema Srbima malo splasnula. Politika Amerike i NATO-a zasniva se samo na tome da Rusiju sateraju u ćošak, da stvori jaz između Istočne i Zapadne Evrope i da spreči njihovo ujedinjenje… Bosanski Srbi su u ovom ratu dokazali da imaju KARAKTER i da veruju u pravdu. To je sjajan narod, fizički i mentalno beskrajno snažan, ali ni pravda ne pomaže protiv nadmoći đavolskih sila.”

1 Comment

1 Comment

 1. Roos Despot says:

  Gospođa Jenny Ligtenberg (apotekarka) je bila veliki borac za pravdu i humanista zbog čega je i otišla u tadašnju Jugoslaviju odnosno Bosnu gde se taj specijalni rat već uveliko zahuktao.
  Za vreme njenog boravka smo čuli više istine nego što su to mnogi mediji objavljivali jer su bili pristrasni svojim nalogodavcima zvanim ‘Veliki Kapital!
  Hvala gospođi Ligtenberg za njen dnevnik i za sve dobro što je učinila za nas.
  Nadamo se da će njeno ime zauvek biti upisano u istoriji Republike Srpske?!
  Neka joj je večna slava!
  U ime udruženja Nedaista,
  Ruža Despotović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top