Zdravlje

Prirodno lečenje kašlja

Kašalj (lat. tussis) predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovekove volje) koji pomaže da se iz disajnih putova izbace sekret, razni iritansi, strane čestice i mikroorganizmi.

Kašalj se sastoji od tri faze: udisanja, izdisanja te automatskog otpuštanja zraka (sa ili bez sekreta) iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom. Adekvatno lečenje zavisi od uzroka, a uvek na umu treba imati i mere sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Simptomi kašlja

Kašalj je važan odbrambeni refleks gornjih disajnih puteva, a takođe i veoma čest simptom respiratornih oboljenja.

Simptomi kašlja su svima dobro poznati, a mogu biti sa ili bez izbacivanja sluzi.

Uzroci kašlja

Kašalj je čest kod prehlada i drugih infekcija; predstavlja refleksnu radnju kojom se disajni putevi čiste od sluzi, stranih tela, iritanata ili neke vrste blokade. 

Kašalj može biti produktivan i da izbacuje sluz, a može biti i suv. 

Bronhijalni kašalj je jak i bolan. Infekcijom sinusa sluz uglavnom silazi niz grlo, pa se javlja kašalj. 

Kašalj usled gušobolje je glasan i grub, izbacujući sluz sa poteškoćama. 

Oštećenje plućnog tkiva, u slučaju zapaljenja pluća, može dovesti do hroničnog kašlja. 

Postoje još dve vrste kašlja: kod raka pluća i tumora može doći do blagog kašlja koji se vremenom pogoršava i može biti praćen izbacivanjem krvi. Isto se odnosi i na kašalj pušača. 

Ako se duvan ne odbaci, sledi rak pluća. Ako postoji sumnja na tuberkulozu, pročitajte odeljak o njoj. 

Prirodno lečenje kašlja

Nekoliko kapi lobelije ispod jezika ili tinkture Pluća može da opusti mišiće aktivne pri kašlju i da rastrese sluz. Obavezno pijte dosta vode i tečnosti, kako sluz ne bi postajala deblja. 

Pomoći će i primena inhalacije toplim čajem sa eukaliptusovim uljem svakog dana po 10 minuta. 

Odličan sirup za kašalj pravi se mešanjem jednakih delova limunovog soka i meda, sa malo praha ljute paprike u čaju.  Kada je potrebno, uzmite jednu kašičicu toga. 

Obloga sa ljutom paprikom za vrat je odlična i sprema se na sledeći način:

Skuvajte 1 litar vode, smanjite jačinu vatre što je više moguće i dodajte pola kašičice ljute paprike u prahu. Čekajte nekoliko minuta. Zatim potopite peškir u vodu, iscedite i stavite oko vrata. 

Neka voda bude topla i tu vruću oblogu menjajte na svaka 3-4 minuta. Držite to pola sata, dok su vam stopala pritom u vrućoj vodi.  Možete da pomešate čaj od lanenog semena sa 1-2 kapi eukaliptusovog ulja, i to pijte polako. Kad god je prisutna prehlada, neka vam usta i nos budu čisti.  Tako prehlada neće preći na pluća.

Dodajte jednu čajnu kašičicu soli u oko pola litra tople vode, i to udahnite kroz nos. Potom lagano izduvajte isto kroz nos. 

Ponavljajte dok se nos skroz ne očisti od sluzi. Dobro isperite grlo i usta uz pomoć slane vode. 

Potrebno je da očistite debelo crevo klistirom ili formulom Creva 1 . Ako je prisutna mučnina ili loš osećaj u stomaku, uzmite neko sredstvo da biste povraćali. 

Mlaka voda ili voda sa malo soli uglavnom pomaže u tome. Popijte što više vode možete, i onda stavite prst u grlo. 

Ponavljajte to dok se stomak ne očisti. 

Posle toga popijte nekoliko šolja vrućeg čaja (od žalfije, hajdučke trave, nane ili kamilice). Kasnije tokom dana uzmite još da pijete. Budite mirni i ostanite u krevetu. 

Samo konzumirajte sok od voća ili limunov sok u toploj vodi. Kasnije pojedite čorbu od debelih belih krompirovih ljuski (koja se zove i kalijumska čorba). Korisno je da koristite sledeće metode hidro-terapije: 

– Zagrevana obloga za grudi koja se menja svakih 6 sati. Ako se temperatura povisi, menjati je svaka 2-4 sata. Piti velike količine vode. 

– Leđna vruća obloga, i po malo se pije topla voda. 

– Obloga za grudi.

– Hladna obloga za grlo, uz ispiranje toplom vodom nekoliko puta dnevno.

– Inhalacija parom 15 minuta svakog sata, i kada treba da dođe do kašlja, pije se po malo pola čaše tople vode. 

– Za kašalj bez izbacivanja sluzi: po malo se pije vrela voda; ispiranje toplom vodom; inhalacija parom. Probajte da ne dišete kroz usta. 

Neka vazduh u sobi bude topao (24-27 stepeni) i neka se vlaži uz pomoć pare. 

Čuvajte zadnji deo vrata, grudi i ramena od promaje, i da ne nazebete tokom tretmana zbog ispravanja. 

– Za kašalj sa izbacivanjem lepljive sluzi: konzumiranje velike količine tople vode; tečna ishrana; vruća obloga na grudi svaka 2 sata, uz zagrevanu oblogu za grudi. 

– Za bolni kašalj: vruća obloga na grudi svaka 2 sata i zategnut zavoj oko grudi, da bi se smanjili pokreti, ako je neophodno. 

Odvodna obloga 15 minuta svakog sata ili onoliko često koliko je potrebno. Suva pamučna obloga za grudi između drugih hidroterapijskih metoda. 

– Za infektivni kašalj: povećajte snagu iskašljavanja trljanjem i pritiskanjem grudi rukom potopljenu u ledenu vodu ili pljeskanjem grudi hladnim, vlažnim peškirom. 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top