Biznis

Mlad i hrabar: Napustio dobro plaćen posao kuvara i sad živi od uzgoja organskog mikrobilja

Iza svakog uspešnog poslovnog projekta i poduhvata, pre svega stoji dobra i originalna ideja. To je valjda dokazano mnogo puta. Međutim, ona ne mora uvek da bude izvorno naša, niti ima potrebe da ste u njenom razvoju i usavršavanju proveli sate, dane i mesece.

Ponekad je, pak, dovoljno samo da pažljivo slušate druge, pametno iskoristite njihova iskustva i da, zbog dobrog poznavanja tržišta, uspešno prepoznate da nečija ideja, predlog ili sugestija, mogu da vam promene život.

Naravno nabolje.

Sa cveklom je sve počelo

Upravo to se dogodilo Čedomiru Nikoliću (22), mladom kuvaru iz Beograda, koji za sajt Poslovi Infostud otkriva kako je nakon jednog razgovora sa nekim u koga je imao poverenje i u čiju profesionalnost i iskrenost ne sumnja, odlučio da promeni posao. Kako je došlo do toga da napusti kuhinju i posveti se gajenju biljaka. Da cela stvar bude zanimljivija, zemlja i zasad o kojoj on brine se ne nalaze na periferiji grada ili u nekom zaseoku na obradivim hektarima, već u samom centru prestonice. U njegovom stanu!

– Volim kuvanje, to je posao koji mi se oduvek sviđao i odmah po okončanju škole počeo sam da radim. U kuhinji sam proveo pet godina, čak je i plata bila veoma dobra, ali počelo je da mi smeta radno vreme, kao i to što radim za drugeŽeleo sam da budem sam svoj gazda. I baš to sam jednom prilikom tokom pauze rekao kolegama, a menadžerka tadašnjeg restorana, koja je radila i u Africi i Španiji, mi je onako neobavezno pomenula posao sa mikrobiljem. Čim sam došao kući počeo sam da istražujem na internetu o čemu se radi i već sutradan sam poručio prvo seme. Sećam se, bila je to cvekla i tako je sve počelo – počinje priču Nikolić.

Plata bolja od kuvarske

Od te jedne kutije sa zemljom i zasađene cvekle, naš sagovornik je došao do situacije da osnuje svoju firmu Plants&Friends“ od koje živi sasvim pristojno.

– Ovo nije sezonski posao, radi se cele godine, ali mnogo toga zavisi od ugostiteljskih objekata sa kojima sarađujete, jer ukoliko oni nemaju posla onda ga nemao ni mi. Moja sreća je što sam dugo radio kao kuvar, znam kako stvari funkcionišu, u restoranima i hotelima imam veliki broj prijatelja i započeo sam jedan potpuno novi posao koji veoma volim. Uzgojem i prodajom mikrobilja se bavim nešto više od pola godine i za to vreme sam premašio platu koju sam imao u kuhinji.

Nakon uvodnih nekoliko rečenica sa Čedomirom Nikolićem postaje jasno da su mikrobilje i posao kuvara negde umreženi, ali konkretno objašnjenje je više nego potrebno.

– Mikrobilje se kod nas uglavnom koristi za dekoraciju jela, dok se na zapadu i te kako zastupljeno u ishrani i zaista je samo pitanje vremena kad će i ovde doći taj trend, tim pre što je reč o jednom veoma zdravom sastojku u svakoj kuhinji. To su biljke koje se gaje od pet do najviše 20 dana i odmah se mogu koristiti u ishrani. Konkretno, mikrobiljka brokolija ima do 40 puta veću nutritivnu vrednost od stare stabljike.

Ne treba vam plantaža

Na ovaj način mogu se gajiti gotovo sve vrsta povrća, mada postoje i ona, poput krompira i paradajza koja u toj fazi klijanja nisu jestiva, a najveća prednost je što se mogu uzgajati na gotovo svakom mestu.

– Svoju prvu mikrobiljku – cveklu, uzgajao sam u dnevnoj sobi stana u kojem sam živeo, a sada imam 250 kutija. Prednost ovog posla je u tome što ne morate da imate plantažu ili bilo šta tome slično, već je dovoljan običan stan. Potrebne su vam lampe kako bi biljke imale dovoljno svetlosti, temperatura prostorije koja mora da bude između 18 i 25 stepeni, neophodna je određena vlažnost vazduha, kao i njegovo strujanje. Ima tu mnogo posla, koje jedna osoba sigurno sama ne može da uradi kvalitetno, ali je zato ovo idealno za porodičan biznis – kaže Čedomir i dodaje da je u međuvremenu registrovao jedno poljoprivredno gazdinstvo jer želi da proširi posao.

Nikolić još naglašava da konkurencija u ovoj oblasti nije toliko velika, a uverava da će se potražnja za mikrobiljem uvećati.

– Ne znam tačan broj, ali ne verujem da postoji više od 20 osoba koje u Srbiji uzgajaju mikrobilje. Tu mislim na one koji se ozbiljno bave ovim poslom, a ne na ljude koji uzgajaju bilje za ličnu ishranu. Sve više restorana i ugostiteljskih objekata koristi mikrobilje, ali pored njih, naša ciljna grupa su i fizička lica, jer ljudi tek polako otkrivaju koliko je mikrobilje zdravo i ukusno da ga koriste u svojoj ishrani – kaže Nikolić.

Izvor: poslovi.infostud.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top