Crna Gora

Skoro polovina Crnogoraca ne želi da se vakciniše

Skoro polovina građana Crne Gore, tačnije 47 odsto, ne bi se vakcinisala u slučaju kada bi bila dostupna vakcina protiv kovid-19, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos, prenosi portal RTCG.

Kako se navodi, blizu dve petine ili 38 odsto bi se vakcinisalo, dok 15 odsto nije znalo ili htelo da odgovori na postavljeno pitanje.

Foto: Pixabay

Da bi vakcine trebalo izbegavati jer mogu da izazovu druge bolesti i imaju neželjena dejstva smatra 49 odsto ispitanika, dok se 43 odsto uopšte ne slaže sa tom tvrdnjom.

Istovremeno, 79 odsto smatra da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljujući njima iskorenjene mnoge zarazne bolesti.

Istraživanje je pokazalo i da nešto preko dve petine građana, 42 odsto, navodi da primenjuje sve tri javnozdravstvene mere prevencije od virusa – držanje fizičke distance, nošenje maski i pranje ruku.

Podaci ukazuju da 82 odsto ispitanika nikad nije primilo vakcinu protiv sezonskog gripa, dok skoro petina, odnosno 18 odsto, jeste.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 825 građana koji imaju 18 i više godina u periodu od 17. do 20. oktobra ove godine, a realizovano je uz podršku UNICEF-a i ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Izvor: Srbin.info

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top