Srbija

Advokatska komora Srbije ustanovila nagradu „Dragić Joksimović“, advokata koji je branio generala Dražu Mihailovića

Advokatska komora Srbije donela je odluku o ustanovljenju povelje Dragić Joksimović, koja će se dodeljivati od sledeće godine.

Foto: Dragić Joksimović/Draža Mihajlović-Wikipedia

Advokat Dragić Joksimović je, kako kažu u AKS, ušao u anale srpske advokature zbog odbrane generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kada je demonstrirao neobičnu hrabrost i profesionalnu čvrstinu prilikom zastupanja klijenta u najtežim mogućim uslovima.

U vremenu i okolnostima u kojima se održavao proces grupi okrivljenih neprijatelja nove vlasti, prihvatanje odbrane je bila koliko profesionalna, toliko i životna odluka.

Advokat Dragić Joksimović je bio svestan da će, ukoliko svoj posao u sudnici bude obavljao savesno i u skladu sa Kodeksom profesionalne etike advokata, biti označen kao „izdajnik države i naroda“, što je ujedno podrazumevalo da će izgubiti pravo na bavljenje advokaturom. Morao je, takođe imati i svest da zbog svoje sudske odbrane može izgubiti i život.

U sudnici smrti, pred verovatno najpristrasnijim sudskim većem u istoriji srpskog pravosuđa, 1946. godine, on ipak svog klijenta brani beskompromisno, hrabro, srčano i stručno.

Ne mareći za strah i pritisak prepune sudnice, baš kao ni za svoj život, ovaj advokat je, objašnjavaju u AKS, iskazao privrženost zakonu i pravdi, profesionalnu čvrstinu, istrajnost i advokatsku hrabrost. Upravo to je bio razlog za ustanovljenje advokatske nagrade za hrabrost i profesionalnu posvećenost.

Dragić Joksimović je na kraju označen kao narodni neprijatelj i 16. juna 1947. izbrisan iz imenika Advokatske komore. Dve godine kasnije je uhapšen, optužen za neprijateljsku delatnost i osuđen na tri godine zatvora i gubitak građanskih prava na godinu dana.

Izvor: novosti.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top