Sodom

Novi skandal u Vatikanu: Krađa, podmićivanje svedoka i seksualno zlostavljanje

Dok papa Franjo pokušava da vernicima pošalje poruku o bratskoj ljubavi, smenjeni uticajni kardinal Đovani Anđelo Beču optužen je da je ukrao stotine hiljade evra iz vatikanskih fondova da potkupi svedoke kako bi osigurao da drugi kardinal, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje.

Foto: Shutterstock.com

Krađa za mito

Kardinal Beču (72) optužen je da je ukrao 700.000 evra iz vatikanskih fondova da potkupi svedoke u Australiji da negativno svedoče protiv njegovog rivala kardinala Džordža Pela da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje, piše Tajms pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Pel (79) pre povratka u Australiju 2017, gde je osuđen za zlostavljanje dečaka iz hora u Melburnu 90-ih godina, a potom oslobođen u žalbenom postupku, bio je ministar finansija u Vatikanu, gde se, kako ukazuje londonski list, njegovim pokušajima da očisti mutno upravljanjem novcem protivio kardinal Beču.

Citirajući procurele dokumente, italijanski listovi Republika i Korijera dela sera izvestili su tokom vikenda da istražitelji u Vatikanu sumnjaju da je kardinal Beču želeo da tim novcem definitivno omete Pelov program transparentnosti koji je, ističe Tajms, zapretio da obelodani Bečovo navodno korumpirano upravljanje novcem Vatikana.

Kardinal Beču je pre nego što ga je papa Franjo postavio da vodi odeljenje za proglašenje svetaca, između 2011. i 2018. kao zamenik državnog sekretara Vatikana imao uticajnu ulogu u distribuiranju i investiranju miliona evra donacija katolika.

Skandal je bacio senku na objavu ključnog dokumenta Vatikana s pozivom za brižljivije društvo i odbacivanja zla rata, ocenjuje Tajms i ističe da je papa Franjo nastojao da usmeri Vatikan ka svojoj osnovnoj poruci miroljubive solidarnosti u subotu, 3. oktobra, objavljivanjem dokumenta “Sva braća”, koji traži od sveta da ponovo otkrije osećaj milosrđa dok se bori s pandemijom KOVID-19.

Sukob oko upravljanja novcem Vatikana

Advokat kardinala Pela tražio je međunarodnu istragu o tvrdnjama da je plaćan mito da bi se uticalo na sudski slučaj o seksualnom zlostavljanju, dok je kardinal Baču negirao da se mešao u suđenje kardinalu iz Australije, prenosi Gardijan

Pelov advokat Robert Rihter rekao je za Gardijan da je na australijskim i međunarodnim vlastima da sprovedu temeljnu istragu.

Dvojica kardinala su u sukobu zbog Pelovih napora da reformiše upravljanje finansijama Vatikana, ukazuje Gardijan. Pel je, kada je 2014. postavljen da nadzire finansije Vatikana, priznao da je otkriveno da su “stotine miliona evra” sklonjene s računa Vatikana. U maju 2016. Beču je zaustavio reviziju koju je Pel naložio o finansijama Vatikana.

Pel je u Australiji 2017. optužen za više seksualnih prekršaja, a porota u Melburnu ga je osudila po pet tačaka u decembru 2018. Viši sud u Australiji je poništio presudu i Kardinal Pel se vratio u Rim 30. septembra pošto je oslobođen u aprilu nakon 13 mjeseca zatvora.

Advokatica koja predstavlja čoveka koji je optužio Pela da ga je seksualno napao 90-ih, rekla je da njen klijent nema veze s optužbama o podmićivanju. Portparol organizacije koja zastupa žrtve zlostavljanja za Gardijan je rekao nije znao za te optužbe dok nisu javno objavljene.

Smena Bečua

Papa Franjo je krajem prošlog meseca iznenada i bez obrazloženja tražio ostavku Bečua, pisao je tada Njujork tajms (The New York Times), dodajući da je dan kasnije sam smenjeni kardinal rekao da je razlog korupcija, ali i insistirao da je nevin.

Tokom višedecenijske karijere u Katoličkoj crkvi, kardinal Beču je došao do visokih pozicija u vatikanskoj hijerarhiji, ukazuje američki list, citirajući jednog posmatrača koji ga je opisao kao “najfinijeg, najobaveštenijeg i najpredusretljivijeg diplomatu koji radi unutar Svete stolice”.

Beču je, ukazuje Njujork tajms, takođe isplivao i kao glavni protagonista u zaverama i navodnim pokušajima da se podriju finansijske reforme koje pokrenuo kardinal Pel.

U medijima se spekulisalo da je kardinal Beču smenjen zbog sumnjivih i komplikovanih dogovora o kupovini nekretnina u Londonu, za koje se, dodaje list, sumnja da su nanele Vatikanu gubitke milione evra, uključujući i novac koji su donirali vernici.

“Moja savest mi kaže da nisam korumpiran”, rekao je kardinal Beču 25. septembra kada su ga novinari pitali o navodima o proneverama. On je dodao da je “malo zbunjen” i da još pokušava da se izbori, kako je rekao, s “nadrealnom situacijom”.

Beču je rekao da transakcije s nekretninama nisu spominjane na sastanku s papom. Takođe je rekao da sredstva od donacija vernike nisu korišćena za finansiranje kupovine nekretnina u Londonu.

Par dana pošto je papa primorao Bečua da podnese ostavku, Fajnenšl tajms je došao do dokumenata koja pokazuju da je taj kardinal, pored sumnjivih kupovina nekretnina o kojima se vodi istraga, takođe sproveo dodatnu investiciju od skoro 100 miliona funti u druge londonske luksuzne stanove.

Britanski list piše da dokumenta u koje je imao uvid pokazuju da je kardinal Beču investirao sredstva crkve u najskuplje stambene delove Londona.

Otkriće o dodatnoj kupovini luksuznih nekretnina usledilo je dok se u Vatikanu vodi istraga o zasebnoj investiciji od 350 miliona evra u veliku zgradu u londonskoj četvrti Čelsi, koju je Beču nadzirao 2014. Sveta stolica navodi da je ta kupovina dovela do velikih gubitaka.

Vatikanske vlasti uhapsile su italijanskog biznismena koji je radio u Londonu Đanluiđija Torcija zbog “iznude, pronevere” i drugih optužbi u vezi s isplatama koje je dobio kao posrednik u kupovini.

Nova dokumenta, ističe Fajnenšl tajms, premda ne ukazuju na nezakonito postupanje, bacaju dodatno svetlo na finansijske aktivnosti moćnog Državnog sekretarijata, centralne adminstrativne službe Vatikana koja ima zadatak i da investira stotine miliona evra donacija od katoličkih vernika.

Dokumenta pokazuju da je Državni sekretarijat Vatikana kupio nekretnine u Londonu za ukupno 95,75 miliona funti, navodi list i dodaje da je kardinal Beču nadzirao kupovinu tri stana za ukupno 19,25 miliona funti, kao i njihovo renoviranje za 1,25 miliona funti.

Kardinal Beču, koji je kao zamenik državnog sekretara bio treći najuticajniji čovek u Svetoj stolici, ranije je rekao da su investicije u nekretnine u Londonu prihvaćena praksa u Vatikanu i odgovorno korišćenje novca koji je poveren Državnom sekretarijatu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top