Srbija

Kapetan Dragan: Razumem frustraciju Legije

Milorad Ulemek Legija osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, u požarevačkoj Zabeli otpočeo je štrajk glađu. Kako za ATV kaže Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, slučaj Legije nije povezan sa Zvezdanom Jovanovićem.

Foto: Kapetan Dragan i Legija / ATV

“Na osnovu mojih informacija, Zvezdan Jovanović nema nikakve veze sa ovim štrajkom, površno je upoznat jer nema kontakta niti sa Legijom niti sa drugim zatvorenicima”, kaže Kapetan Dragan.

On poručuje da lično razumije frustraciju i očaj čovjeka koji je već duže od 18 godina izolovan, iako na tu samicu nikada nije osuđen.

“Milorad Ulemek je kažnjen zatvorom a ne samicom i ne izolacijom. Ja sam sam proveo više godina u izolaciji, ni blizu koliko Milorad i ni blizu pod tako drakonskim uslovima. Ali, za razliku od Milorada ja sam svjesno kršio postavljena pravila u ustaškom zarobljeništvu dok je Milorad već skoro dvije decenije primjeran zatvorenik. Ne mogu da nađem opravdanje zašto se Milorad već skoro dvije decenije drži u takvim, nehumanim i neljudskim uslovima i svi se moramo složiti da pored toga što Milorad nije osuđen na takve uslove, ničim nije ni zaslužio takav tretman. Osim, možda zato što je Srbin ili zato što i pored svega, veliki broj Srba ga i dan danas doživljava kao heroja”, kaže Vasiljković i pita se da li bi Legija imao isti tretman da je Hrvat ili Albanac, a ne Srbin.

Ulemek je stupio u štrajk zbog toga što nema pravo na posjete u posebnim prostorijama, kao ni pravo na obrazovanje i rad, potvrdio je njegov advokat Aleksandar Kovačević.

“Ovo je uradio zbog odsustva reakcije na pritužbe koje su upućivane u skladu sa zakonom, povodom kršenja prava ne samo prema njemu, već prema svim zatvorenicima iz posebnog odjeljenja. Oni nemaju pravo na obrazovanje, rad, posete u posebnim prostorijama sa bliskim licima (takozvana ljubavna soba). Na dvije godine im se preispituje da li se produžava boravak ili prestaje, a prilikom donošenja tog rješenja ni on, a ni ja kao njegov branilac nemamo pravo na uvid u izvještaj službi, a upravo ti izvještaji sadrže razlog za boravak u samici”, rekao je Kovačević.

Izvor: ATV

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top