Srbija

Preminuo duhovni otac vladike Grigorija i Maksima – vladika Atanasije Jevtić

Vladika Atanasije Jevtić preminuo je juče, potvrđeno je medije u Patrijaršiji.

On je preminuo u trebinjskoj bolnici u 83. godini.

Primljen je na lečenje u bolnicu u Trebinju u drugoj polovini februara nakon što je utvrđeno da je pozitivan na testu na koronavirus.

Stanje mu se pogoršalo pre dva dana, kada je priključen na respirator. Imao je upalu oba plućna krila.

Eparhija zahumsko-hercegovačka izdala je i zvanično obaveštenje o smrti umirovljenog vladike Atanasija.

“Usnuo u Gospodu umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije

Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je 4. marta 2021. godine u večernjim časovima u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Trebinje. Obavještenje o sahrani novoprestavljenog Vladike biće objavljeno naknadno.

Foto: Vladika Grigorije poznatiji kao vladika Grgur zbog svoje bliskosti sa jezuitima / YouTube

Podsećanja radi vladika Atanasije Jevtić je duhovni otac vladike Grigorija i vladike Maksima koji uveliko iznose antisrpske i antihrišćanske stavove.

Vladiku Maksima bije glas da je vladika Darvin jer se na bogoslovskom fakultetu zalagao za teoriju o evoluciji, dok je vladika Grigorije prozvan za vladiku Grgura koji je u Nemačkoj konstanto u saradnji sa jezuitima i koji je bio za hapšenje srpskog vojnog vrha nakon 5. oktobra 2000. godine.

Takođe vladika Maksim je hteo da osamostali jedan deo SPC. Uz to stavio je fresku sebe u crkvi Svetog Save, u gradu Džeksonu, u Kaliforniji.

Foto: Freska vladike Maksima Vasiljevića u Kaliforniji / Wikipedia

Vladika Atanasije je inače pljuvao uveliko vlast koja je možda najviše do sada izdvojila sredstava i pomagala SPC tako da je za vreme vladavine predsednika Vučića završen i hram Svetog Save, obnovljeni mnogi manastiri, podržana crkva u Crnoj Gori itd.

Video: Vladika Atanasije o predsedniku Vučiću / YouTube

Na ovaj način i vladika Atanasije, a i njegova duhovna čeda Grigorije i Maksim krše i dalje zapovest “poštuj vlast” koju je apostol Pavle dao u poslanici Rimljanima hrišćanima koja glasi:

Rimljanima poslanica 13,1-7: Neka se svaka duša pokorava vlastima koje vladaju; jer nema vlasti da nije od Boga, a što su vlasti, od Boga su postavljene.

Zato, ko se suprotstavlja vlasti, protivi se Božjem uređenju, a oni koji mu se protive navući će osudu na sebe. Jer onih koji vladaju ne treba se bojati kad se čini dobro, nego kad se čini zlo. Dakle, ako ne želiš da se bojiš vlasti, čini dobro, pa ćeš dobiti pohvalu od nje. Jer ona je Božji sluga za tvoje dobro. Ali ako činiš zlo, boj se, jer ne nosi mač bez razloga.

Ona je Božji sluga, osvetnik koji iskaljuje njegov gnev nad onim koji čini zlo. Zato morate biti poslušni, ne samo zbog gneva nego i zbog svoje savesti. Zato i plaćate poreze. Jer vlasti su Božje sluge koje izvršavaju ono za šta su postavljene.

Svakome dajte što mu pripada: onome ko traži porez – porez, ko traži danak – danak, ko traži strah – strah, ko traži čast – čast.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top