Srbija

Prizor pred kojim su reči suvišne: Rosomački lonci kod sela Slavinja

Kanjon se nalazi u Parku Prirode “Stara planina” u istočnoj Srbiji na teritoriji opštine Pirot, u neposrednoj blizini sela Slavinja.

Kanjon Rosomače poznat i kao Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, deo je rečne doline istoimene reke u istočnoj Srbiji, na oko 30 km od Pirota.

Rosomački lonci su nastali na mestima gde reka naglo sa kaskada pada u korito, pa se, zbog velike kinetičke energije vode, vrši usecanje dela rečnog korita neposredno iza kaskada. Širina ovih lonaca može iznositi i do 4 metra u prečniku.

Zbog strmine stena, vodi u “loncu” je skoro nemoguće prići. A ako joj neko i priđe u njoj se ne može kupati, jer i po najtoplijem danu teško da temperatura vode premašuje pet do šest stepeni.

Turističku posetu kanjonu Rosomače najbolje je obaviti u letnjim mesecima. Najbolji pogled na kanjon Rosomače pruža se sa njegove leve ivice, do koje se dolazi jednostavnim penjanjem uz stene bez velikih napora, pokrivene niskom vegetacijom, travom i žbunjem.

U okolini kanjona nalaze se živopisna staroplaninska sela interesantna za turiste, uključujući i crkvu Svetog Đorđa iz 16. veka, u selu Slavinja.

Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućama. Ovaj kanjon sasvim je dovoljno dug, širok, visok i strm da ga čovek zbog njegove lepote, kada ga prvi put vidi nikad ne izbriše iz svog sećanja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top