Svet

Kešu se bliži kraj: Uvodi se digitalni evro?

Brisel – Evropska centralna banka (ECB) još jedan korak je bliža uvođenju digitalne verzije evra.

Foto: Shutterstock

Ovo je motivisano povećanim korišćenjem metoda za plaćanje koje ne uključuju keš, a ECB kaže da mora da bude spremna da lansira digitalni novac ako sve promene u svetu to zahtevaju.

ECB je izdala opširan izveštaj u kome objašnjava razloge zašto bi ovo bilo neophodno. Takođe, rekla je da će o ovome voditi javne konsultacije sa građanima, akademicima i bankarima.

Rečeno je da još uvek nije donesena odluka, kao i da bi digitalni evro samo dopunio “keš varijantu”, a ne bi je zamenio. Konsultacije će početi 12. oktobra.

“Evro pripada Evropljanima i naša misija je da budemo njegov čuvar”, rekla je Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke.

“Građani EU se pojačano okreću digitalnom trošenju, štednji i investiranju. Naša uloga je da osiguramo poverenje u novac. Ovo znači da treba da obezbedimo to da evro bude prilagođen digitalnom dobu. Treba da budemo spremni da izdamo digitalni evro, ukoliko se potreba za tim poveća”, rekla je ona.

Digitalni evro bi se razlikovao od trenutnog sistema plaćanja bez keša koji vodi privatni sektor zato što bi bio zvaničan novac Centralne banke – bez rizika i bez skupih troškova upotrebe. Digitalna valuta Centralne banke takođe bi mogla da se koristi i oflajn, na primer za transfer malih količina novca među pojedincima, koristeći digitalne novčanike na telefonima preko blutut veze.

Evropska centralna banka nije jedina koja se bavi ovim problemom.

Centralna banka Kine takođe testira zvaničnu digitalnu valutu, dok iz švedske centralne banke kažu da su već započeli pilot-projekat, prenosi Independent.

Federalne rezerve SAD razmatraju ovu soluciju, ali imaju nešto dugoročnije gledište na ovaj problem jer, kako kažu, žele da natenane prouče digitalne valute uopšte, kao i digitalne valute centralnih banaka širom sveta.

Izvor: b92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top