Srbija

Selaković opozvao ambasadora u Poljskoj jer je podrzao LGBT zajednicu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da Nikola Zurovac, ambasador Srbije u Poljskoj, bude hitno vraćen u našu zemlju, prenose mediji.

Zurovac je, prenose mediji, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića.

Iako pismo samo po sebi nije problem – Srbija štaviše ima i gej premijerku – Zurovac o svemu tome nije obavestio ministra Selakovića, a srpska diplomatija je ostala potpuno nepripremljena za očekivano negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske, pišu mediji.

Foto: Nikola Zurovac, ambasador koji je dao podršku LGBT zajednici u Poljskoj bez konsultovanja srpske diplomatije mfa.gov.rs

“Zurovac je potpisao pismo dan uoči posete Selakovića Poljskoj. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo. Zbog ovoga je otkazana poseta ministra spoljnih poslova Poljskoj koja je trebalo da bude realizovana danas i sutra”, navodi izvor.

Selaković je naposletku doneo odluku o opozivu ambasadora Zurovca, a njegov povratak biće tema na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

Srbija se zbog ovog diplomatskog skandala našla u nezavidnoj poziciji.

S jedne strane, spoljna politika Srbije umnogome zavisi od podrške zemalja istočnog bloka EU čiji ambasadori nisu dali podršku pismu, a koje su izrazito naklonjene ubrzanom putu Srbije ka Evropskoj uniji.

S druge strane, Srbija u poslednjih nekoliko godina radi na unapređenju položaja manjinske LGBT zajednice i, u tom smislu, na poboljšanju imidža naše zemlje u zapadnom svetu. Zato bi ostale članice EU ovaj potez srpske diplomatije mogle da ocene kao dvoličan, jer s jedne strane povlačimo ambasadora posle pisma podrške LGBT zajednici, dok s druge strane imamo premijerku koja je otvoreno gej.

Prema najnovijim izveštajima relevantnih organizacija, stanje prava LGBT populacije u Poljskoj je najgore u poređenju sa njihovim pravima u svim zemljama Evropske unije.

Da bi se ubuduće izbegle ovakve diplomatske situacije, navodi izvor, Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je diplomatsko-konzularnu mrežu da je “imperativ da sva diplomatsko-konzularna predstavništva obaveste Ministarstvo i zatraže saglasnost za eventualno pridruživanje, kosponzorisanje ili potpisivanje izjava, deklaracija, zajednikih pisama i sličnih dokumenata koja imaju eksplicitne ili implicitne” političke posledice.

Izvor ističe da je ovakav “podsetnik” upućen iako je i sam Zurovac, prema važećim pravilima, bio u obavezi da zatraži saglasnost Ministarstva pre potpisivanja.

Milivojević: Opravdana odluka

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas kao sasvim opravdanu odluku ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac bude hitno vraćen u Beograd.

Selaković je postupio sasvim opravdano, jer je potpis koji je ambasador stavio na pismo vezano za jedno osetljivo pitanje, proizveo štetu za naše odnose sa Poljskom, rekao je Milivojević za Tanjug i podsetio da je zbog toga i poseta ministra Selakovića Poljskoj otkazana.

“Tim (Selakovićevim) potezom, Srbija je Vladi Poljske dala do znanja da to što je ambasador potpisao ne odražava stav srpske vlade i treba verovati da će se odnosi između dve zemlje vratiti u normalu, a poseta Selakovića bili realizovana u narednom periodu, jer je očigledno to interes obe strane”, naglasio je nekadašnji diplomata.

Milivojević kaže da je taj, neusklađen sa Beogradom potez Zurovca, doveo u pitanje i naše bilaterane odnose sa Varšavom.

“To što je naš ambasador potpisao i prihvatio, kao stav Srbije, očigledno je u suprotnosti sa aktulenom politikom vlade u Poljskoj i zbog toga je usledila reakcija Varšave o otkazivanju posete ministra Selakovića”, rekao je Milivojević i dodao da je Zurovac morao da ima u vidu stav Poljske kada je potpisivao dokument.

Prema njegovim rečima, Zurovac je morao da ima u vidu i moguću reakciju i zbog toga je bio obavezan da se konsultuje sa Beogradom.

“I činjenica da još neki ambasadori, posebno to što Mađarska kao članica Varšavske grupe, Rumunija i Bugarska kao deo EU nisu prihvatile da potpišu to pismo, morao je i iz tog razloga da se dodatno konsultuje sa Beogradom”, naveo je Milivojević.

Zurovac je, kako prenose mediji, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora, ali o tome se nije konsultovao sa Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top