Srbija

U Srbiji oko 300.000 zavisnika od kocke, među njima najviše mladih

Stručnjaci tvrde da je patološko kockanje među najbrže rastućim bolestima mentalnog zdravlja u svetu. Zavisnost je u rangu zavisnosti od droga, a to nije samo bolest pojedinca, već i čitave njegove porodice koja trpi različite vrste nasilja. Posebno zabrinjava podatak da je među onima koji se kockaju u Srbije najviše mladih starosti od 18 do 25 godina, kaže za RTS Jelena Manojlović, koordinator tima SOS centra za prevenciju i lečenje patološkog kockanja.

Video: Razgovor Ivane Milenković sa Jelenom Manojlović / RTS

Kockanje nudi iluziju da ćemo na lak način i za kratko vreme da dođemo do novca, rekla je Jelena Manojlović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

“I obično im to uspeva, ne bismo mi postali kockari ako ne dobijemo prva dva-tri puta”, objašnjava Manojlovićeva.

Kada govorimo o broju kockarnica po glavi stanovnika, Srbija je na drugom mestu u Evropi, a broj zavisnika od kockanja u Srbiji se povećava iz dana u dan.

Kockaju se žene, ali i muškarci, a posebno zabrinjava podatak da kada govorimo o zavisnicima od kocke, u Srbiji je najviše mladih starosti od 18 do 25 godina.

“Kocka je dostupna, nije zakonski zabranjena, kladionice su na svakim koraku, deca ulaze tamo čisto iz zabave, provoda, druženja. Kocka je primamljiva, ali moram da kažem da na kutiji cigareta piše – pušenje ubija, obratite se za stručnu pomoć, vi to nigde nemate u kladionicama ili kockarnicama. Ne postoje zakonske regulative koje govore da deca ispod 18 godina ne mogu da uđu u kladionice i da kladionice ne smeju da budu 300 metara vazdušnom linijom od škola”, navodi Manojlovićeva.

Zamka brze i lake zarade
Objašnjava da se u kockanje kreće iz zabave i želje da se do novca stigne brzo i lako.

“Deca sa 100 dinara pokušavaju da naprave 300, često im to uspeva. Kažu, ide vikend, ajde da se provedemo, da pokušamo da napravimo 2.000 ili 3.000 dinara, obično uspevaju u tim momentima, i to samo probudi u dečjim mozgovima želju, kažu – eto, našao sam sistem, našao sam način kako da dođem do para”, objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Pohlepa je, dodaje, jedan od osnovnih ljudskih mehanizama koji nas vuče kroz život, pa hajde, hleba preko pogače. Tako se i deca ponašaju, pokušavaju da dođu do nekog većeg novca na kocki.

Kada se pojavilo onlajn kockanje, dodaje gošća Jutarnjeg programa, smatrala sam da će kockarnice polako da se gase. Međutim, apsolutno nije došlo do toga, kockarnice se i dalje otvaraju na svakom koraku, svaka ulica ima bar pet kladionica i kockarnica, tako da se apsolutno samo povećao broj zavisnika od kocke i dostupnost samom kockanju.

“Jer vi više ne morate fizički da odlazite u kladionicu, sedite tamo i gledate utakmice i popunjavate tiket, jer vi imate sada onlajn aplikaciju i uplatite koliko hoćete”, objašnjava Manojlovićeva.

Na pitanje kako prepoznati da naš član porodice ima problem sa kockanjem, navodi da na to ukazuje bilo koja promena u ponašanju.

“Ako primetite da vam fale pare kod kuće, da je osoba zapustila samog sebe u smislu da se ne kupa, da dva-tri dana oblači istu garderobu. Ako je školarac u pitanju – slabe ocene u školi, problem sa spavanjem, sve su to pokazatelji da negde postoji neki problem”, objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Među zavisnicima sve više mladih
Odvikavanje od kocke može da potrajati više godina. Prvi korak je poziv, a posle razgovora stručnjaci SOS linije predlažu savetovanje, ili odlazak u neki od centara za lečenje zavisnosti. Pacijentima se savetuju grupne terapije u okviru porodice.

“Kada smo počinjali pre 15 godina, starosna struktura zavisnika je bila mnogo starija. Javljali su se ljudi preko 35 godina, koji su generalno mnogo više propatili zbog kocke. Sada nam je situacija takva da su nam na odvikavanjima deca od 18 do 25 godina i da čine 90 odsto naših klijenata”, koordinator tima SOS centra za prevenciju i lečenje patološkog kockanja.

U procesu odvikavanja neophodna podrška porodice
Kako kaže, proces odvikavanja veoma je specifičan i da bi terapija bila uspešna, neophodna je pomoć porodice.

“Kod nas osoba ne može da dođe sama, dolazi u pratnji porodice jer je jako bitna porodična podrška u samom procesu odvikavanja. Što je porodica kompaktnija i stabilnija, to je ishod lečenja bolji”, ističe Manojlovićeva.

U sklopu odvikavanja, dodaje gošća Jutarnjeg programa, koriste se poligrafska testiranja koja govore koliko je osoba zaista iskrena u nameri da prestane da kocka i da li zaista prati iskustva programa odvikavanja.

“Znači, postoje neke metode koje se uče s nama u centru i prosto to se testira na poligrafu da li se primenjuje”, navela je Manojlovićeva.

Izvor: RTS

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top