Istorija

Luka Dončić letuje u centru hrvatskih četnika – na Krku!

Danas je osvanula vest da najbolji NBA košarkaš Luka Dončić letuje na ostrvu Krku, koje je poznato kao jedno od najjačih uporišta hrvatskih četnika u Drugom svetskom ratu. Za one koji ne znaju, hrvatski četnici sa ostrva Krk su 23. juna 1943. uputili pismo Draži Mihajloviću, u kojem se između ostalog kaže: „U našoj borbi mi smo uvek stali uz srpski narod, a protiv svih njegovih neprijatelja, pa i danas ostajemo uz borbu, koju vode četnici i vojska pod komandom našeg vođe Draže Mihailovića. Ako se bude zemlja federatno uredila, mi se vežemo uz srpski dio naroda, a ne hrvatski, i tražimo, da se otok Krk odvoji od zajednice u kojoj bi Zagreb ili njegovi politički predstavnici imali predstavljati našu volju i naše raspoloženje”. 

Foto: Auto Luke Dončića na Instagramu / car_spotting_croatia

Glavni autor rezolucije iz Aleksandrova (danas Punat) na Krku, bio je katolički sveštenik iz Vrbnika don Jerko Gršković. Izuzetno obrazovan, on je bio ideolog i duhovni pastir četnika na Krku, ugledni filolog, humanista, gimnazijski profesor i član Demokratske stranke.

Otkud četništvo na Krku 1918–1945? Ono je samo u maloj meri posledica svesti da su mnogi rodovi nekad bili pravoslavni Srbi, npr. Maričići, Orlići, Božanići (Bozanići – preci zagrebačkog nadbiskupa Bozanića), Vasilići, Karabaići, Lolići, Nenadići, Kosići i drugi. U većoj meri to je bilo opredeljenje koje se u Kraljevini izražavalo u odanosti Jugoslaviji, glasanju za stranke sa osloncem u Beogradu.

Posle italijanske okupacije, u ilegali su stvorene organizacije Draže Mihailovića: najbrojnije su bile u Aleksandrovu, od 120 članova, i u Vrbniku, od 60 članova (na oko 1.750 stanovnika – veliki broj). Osim monarhista. Glavni finansijer četnika na severnom Jadranu bili su porodica Žic, vlasnici brodogradilišta u Aleksandrovu, najbogatiji ljudi na Krku. 
Luka Dončić, poreklom iz sela Vrbica u Kučima, od Petrovića, dakle Drekalović, direktni potomak čuvenog Đurađa Kastriota Skenderbega, došao je na Krk! 

Foto: Luka Dončić / Blic Sport

Da li je to slučajno? Poznato je da Luka Dončić sluša Baju Malog Knindžu i drugu srpsku patriotsku muziku, rado igra uz srpska kola… Da li će Luka nastaviti delo porodice Žic? Vreme će pokazati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top