Istorija

Tito naređuje da se Beograd bombarduje na Vaskrs

Upravo na ovaj veliki hrišćanski praznik u Drugom svetskom ratu bombardovana je prestonica Kraljevine Jugoslavije Beograd, od strane anglo-amerikanaca na insistiranje jugoslovenskih komunista predvođenih Josipom Brozom Titom.

Drugi svetski rat je pokazao da je srpski narod morao da strada ne samo od naci-fašističkog okupatora već i od „saveznika“ Amerikanaca i Britanaca ako su nam i tada bili saveznici! Naime Beograd je tokom Drugog svetskog rata čak jedanaest puta bio bombardovan od strane Anglo-Amerikanaca. Najteže bombardovanje se desilo na prvi i drugi dan pravoslavnog Vaskrsa 1944. godine, 16. i 17. aprila.

Naime saveznici su imali za cilj da bombarduju naftonosna polja u Rumuniji kako bi sprečili nacističko snabdevanje gorivom ali zbog lošeg vremena odustaju od tog planiranog napada i svoje borbene avione okreću ka Beogradu. U maniru nacističke avijacije, američka 15. vazduhoplovna armija kao i britanska avijacija bombarduju Beograd.


Prema podacima Vrhovne komande Jugoslovenske vojske na Beograd je za samo dva dana 16. i 17. aprila palo oko 1.457 bombi. Saveznici srpskog naroda su „saveznički“ gađali Zemunski aerodrom, fabrike aviona Rogožarski i Ikarus, željezničku stanicu, bolnice a stradala je i crkva Aleksandra Nevskog. S druge strane kada su u pitanju žrtve „savezničkog“ bombardovanja podaci su različiti. Od nemačkih koji govore da je stradalo oko 1.160 civila kao i 343 nemačka vojnika, Jugoslovenska vlada u Londonu je navela da je stradalo oko 3.000 civila, dok se takođe navodi podatak od oko 800 ubijenih tokom bombardovanja. Broj žrtava nije tačno utvrđen ali je svakako bio veliki, prolivena je srpska krv od onih kojima su Srbi verovali.

Ono što izaziva kontroverze i dan danas kada govorimo o savezničkom bombardovanju Beograda jeste i uloga Josipa Broza Tita i njegovih komunista u ovom velikom zločinu. Jedan od britanskih obaveštajaca koji je tokom Drugog svjetskog rata boravio u Jugoslaviji Majkl Liz je jednom prilikom kazao „Staljin se sigurno grohotom smejao dok su saveznički bombarderi ubijali Srbe za račun njegovog pulena Tita“.

Da su komunisti izričito tražili bombardovanje Beograda potvrđuje i britanska radio-televizijska stanica Bi-Bi-Si koja je nakon bombardovanja prenijela vijest da je Beograd planski gađan na zahtjev Tita! Čak se pominje u dokumentima jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Vladimir Velebit koji je „savezničkim“ oficirima govorio koje se sve lokacije u Beogradu moraju bombardovati. Jedan od Čerčilovih izaslanika kod Tita general Meklin se pominje kao osoba koja je sa Josipom Brozom odlučivala o tome koji se gradovi moraju bombardovati. Saveznički avioni će i tokom mjeseca maja, juna, jula i septembra 1944. nekoliko puta takođe bombardovati Beograd.
Drugi svetski rat je rat zločina prema srpskom narodu, a bombardovanje Beograda na Vaskrs je samo jedan od velikih zločina koji su počinili Srbima u pomenutom ratu kako naci-fašistički okupatori tako i „saveznici“ ali i Josip Broz Tito.

Piše Ilija Bajović, profesor istorije za in4s.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top