Porodica

Vodič za dobru suprugu iz 1955: Kako su nekada savetovali žene?

Pedesetih godina prošlog veka žene su imale priliku da kupe “Vodič za dobru suprugu” koji se sastojao od niza pravila. U ovom članku, između ostalog, nalaze se saveti za supruge kako da na pravi način dočekaju muža sa posla, kako da se prema njemu ophode i koje su to sve pojedinosti na koje treba voditi računa.

U ovom vodiču se nalazilo 18 pravila:

Večera mora biti spremna na vreme

Planirajte večeru unapred, čak dan ranije kako bi ga dočekao ukusan obrok kad se vrati sa posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega, ali i da se brinete za njegove potrebe.

Topla dobrodošlica

Većina muškaraca je gladna kada se vrati sa posla, a očekivanje dobrog obroka (posebno njegovog omiljenog) deo je tople dobrodošlice koja mu je potrebna.

Sredite se

Uzmite 15 minuta pre njegovog dolaska kući i odmorite se jer ćete tako biti sveži kad on stigne. Popravite šminku, stavite traku u kosu. Vaš suprug je upravo proveo dosta vremena sa ljudima iscpljenima od posla.

Foto: Shutterstock

Oraspoložite ga

Budite veseli i zanimljivi za njega. Njegov dan je bio dosadan i možda mu treba podizanje raspoloženja, i jedna od vaših dužnpsti je da se pobrinete za to.

Pospremite nered

Očistite sve što je neuredno. Sredite nered pre nego što stigne sa posla. Pokupite školske knjige, igračke, papire i ostalo, a onda prebrišite prašinu sa svih stolova.

Napravite pravo porodično gnezdo

Kroz hladnije mesece u godini pripremite i zapalite vatru uz koju se on može opustiti. Vaš suprug će se osećati da je stigao u utočište odmora i reda, a to će i vama podići rasploženje. Uostalom, briga za njegovu udobnost pruži će vam veliko zadovoljstvo.

Sredite decu

Odvojite nekoliko minuta da umijete decu i operete im ruke, očešljate ih, i ako je potrebno, presvučete ih.

Stišajte svu buku

Deca su blago i on želi da oni igraju tu ulogu. Smanjite svu buku. Kada dođe isključite sve što stvara buku poput veš mašine ili usisivača. Podstaknite i decu da budu tiha.

Ugodite mu

Budite srećni što ga vidite. Dočekajte ga s odmehom i pokažite iskrenost u svojoj želji da mu ugodite. Slušajte ga.

Birajte trenutak da mu kažete nešto važno

Možda imate desetak važnih stvari koje mu želite reći, ali trenutak njegovog dolaska nije vreme za to. Pustite ga da on prvi govori.

Nemojte mu prigovarati

Nemojte mu prigovarati ako dođe kući kasno ili ode na večeru ili druga mesta bez vas. Umesto toga, pokušajte shvatiti njegov svet napetosti i pritiska i njegovu potrebu da bude kod kuće i opusti se.

Foto: Shutterstock

Vaš cilj

Vaš cilj: Pobrinite se da vaš dom bude mesto mira, reda i opuštanja gde se vaš suprug može odmoriti telesno i duhovno.

Budite veseli

Nemojte ga dočekivati sa zvocanjem i problemima.

Nemojte se žaliti ako kasni kući

Nemojte se žaliti ako kasni kući ili ostane napolju celu noć. Smatrajte to nebitnim u poređenju sa onim što je možda doživeo tog dana.

Pobrinite se da mu bude ugodno

Neka se zavali u udobnu stolicu ili neka legne u spavaću sobu. Pripremite mu hladno ili toplo piće.

I još…

Namestite mu jastuk i ponudite da mu skinete cipele. Govorite tihim, umirujućim i ugodnim glasom.

Ne ispitujte ga

Ne postavljajte mu pitanja o njegovim postupcima i ne sumnjajte u njegov integritet. Zapamtite, on je gospodar kuće i kao takav uvek će provoditi svoju volju pošteno i istinito. Nemate pravo preispitivati ga.

Poslednje, ali ne i najmanje važno

Dobra supruga uvek zna gde joj je mesto.

Foto: Shutterstock

Ko će naći vrsnu ženu? Jer vredi više nego biser.

Žena je kruna Božijeg stvaranja, delo u koje je Tvorac utkao svu svoju mudrost i savršenstvo. Više od bilo kog drugog stvorenja žena je slika Tvorca, slika Božije plodnosti, Božije ljubavi i brige za svoje stvorenje.

U braku samom po sebi, kao supruga i majka, žena ispunjava ulogu koja je mnogo važnija za duhovni i emocionalni život porodice, nego uloga muža.

Izvor: Lolamagazin.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top