Sodom

Marihuana uskoro u apotekama: UN priznale “medicinsku korist” kanabisa

Komisija za narkotike Ujedinjenih nacija sledila je preporuku Svetske zdravstvene organizacije: indirektno su priznale medicinsku korist kanabisa.

Foto: Epa – Robin Van Lonkhuijsen

To bi moglo navodno da podstakne nauku, ali i privredu.

Jedinstvena konvencija o opojnim drogama iz 1961. je neka vrsta navigacije za države u džungli zabranjenih supstanci. To je vodič koji države koriste za orijentaciju svoje politike prema drogama. Kanabis je oko 60 godina bio na listi u rangu heroina, kokaina i fentanila. S tim što i danas je marihuana poznata kao “droga za ulazak” u svet droga i negativno utiče na ceo organizam.

Kanabis se u Konvenciji iz 1961. navodi dva puta: prvo u Prvoj kategoriji, koja obuhvata sve dostupne droge, ali i u Četvrtoj kategoriji, zajedno s heroinom i drugim opioidima. Sada je za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije glasalo 27 članova Komisije UN za narkotike (CND), 25 je bilo protiv, a jedan uzdržan. Isključivanjem kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije, podgrupe Prve kategorije, Komisija je postupila po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Odluka Ujedinjenih nacija mogla bi da pomogne da prestane dugogodišnja demonizacija kanabisa”, ocenjuje Štefan Kramer, autor knjige “Budućnost i prošlost diskusije o kanabisu”. Kramer (35) je i direktor kompanije “Hejdaj” (Heyday AG), koja se bavi uvozom, skladištenjem i distribucijom kanabisa.

Ali, iako se računaju u pionire tog posla, Kramer i njegov tim odavno nisu jedini koji se time bave. Čitav niz firmi i startap preduzeća želi da uskoči u posao s medicinskim kanabisom. “Kanabis je do sada bio klasifikovan kao biljka koja se ne koristi u medicini. Zbog toga ga nije bilo moguće prodavati niti prepisivati kao lek. Sada se otvaraju nova vrata”, kaže Kramer za DW.

Uskoro manje prepreke za industriju kanabisa?

“Dobro je što su UN sledile preporuke SZO”, komentariše za DW Jirgen Nojmajer iz strukovnog Udruženja industrije kanabisa. Komisija za narkotike UN trebalo je o tome da glasa još početkom godine, ali je glasanje odloženo. “Nakon ovog impulsa, očekujemo olakšice u poslu s medicinskim kanabisom širom sveta. Snažno pozdravljamo tu odluku, zbog čega će uvoznici, proizvođači i distributeri ubuduće moći da računaju sa manje birokratskih prepreka”, kaže Nojmajer.

Preduzetniku Krameru poznati su strogi propisi u vezi kanabisa. U Nemačkoj je, na primer, moguće skladištiti kanabis samo u magacinima sa visokim stepenom obezbeđenja. Njegova firma upravo je izgradila jedno takvo. “To je logistički i finansijski veoma skupo”, kaže Kramer.

On, međutim, nije džabe gradio trezor. Analitičar jednog od vodećih magazina u branši marihuane “Marihuana biznis dejli” Alfredo Paskval, polazi od toga da neće biti značajnijeg popuštanja strogih propisa. “Kanabis je i dalje u Prvoj kategoriji Konvencije. Sve što se u njoj navodi podleže strogim propisima”, naglašava Paskval za DW.

Nemački savezni Institut za lekove i medicinska sredstva, koji je nadležan za kanabis, nije želeo da za DW prokomentariše moguće efekte te odluke. A Nemačka je glasala za novu procenu kanabisa.

Izvor: B92

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top