Svet

Doneta presuda: Obavezna vakcinacija legalna

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Foto: B92.net

Presuda je doneta u četvrtak i usledila je nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnele sudu zbog obavezne vakcinacije dece, piše Dojče vele.

Evropski sud za ljudska prava, kome su se obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocenio je danas da je obavezna vakcinacija “neophodna u demokratskom društvu”.

“Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida 19”, rekao je agenciji Frans pres advokat Nikola Ervije, koji je specijalizovan za ECHR. On, međutim, ističe “slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike”.

Ovaj stručnjak takođe ukazuje da odluka suda konstatuje “generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola”.

Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba”.

ECHR ocenjuje da obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dečja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o “pravu na poštovanje privatnog života”.

Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga“, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda ;”zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti.”

Češka “zato ima veliku slobodu procene u tom kontekstu”, navodi sud na čije se odluke ne može uložiti žalba i ističe da “interesi dece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose”.

Izvor: B92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top