Svet

EU: Vakcinacija nije obavezna

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o vakcinama protiv bolesti Kovid-19 u kojoj se ističe da vakcine moraju biti javno dobro na globalnom nivou i da imunizacija mora biti dostupna svima i svuda, prenosi Nova.

Foto: 3 doze vakcine / Marco Verch Professional Photographer CC BY

U dokumentu se posebno naglašava da je u svim državama važno informisati građane da vakcinacija nije obavezna i da ni na koga ne sme biti vršen politički ili društveni pritisak da se vakcinišu, ukoliko to sami ne žele.

Dodaje se i da treba obezbediti da niko ne bude diskriminisan ukoliko nije primio vakcinu, bilo da iz zdravstvenih razloga nije smio da je primi ili nije želio.

Važno je i preduzeti efikasne mere na vreme kako bi se suzbilo širenje dezinformacija u vezi sa vakcinom protiv virusa korona, kao i transparento informisanje o bezbjednosti vakcine i mogućih neželjenih reakcija, stoji u Rezoluciji.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope se u dokumentu zalaže za pravednu i pravovremenu raspodelu vakcina, posebno vodeći računa o rizičnim grupama, kao i za nesmetan rad regulatornih teela koje treba da ispitaju i verifikuju vakcine, dodajući da je saradnja među državama izuzetna važna, piše CDM.

Izvor: In4s.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top