Svet

Fondsk: Katolička crkva – kreator uličnih nereda u Belorusiji

Ogromnu većinu protivnika Lukašenka danas čine beloruski Poljaci i Belorusi-katolici. Katolička crkva se pretvorila u „izvoznika“ kadrova za pokušaj državnog udara u Belorusiji, koji je očito režiran u Varšavi.

Foto: In4s.net/Policija smiruje beloruske “građaniste”

Generalni vikar Minsko-Mogiljevske nadbiskupije, episkop Jurij Kosubucki, koji trenutno obavlja dužnosti nadbiskupa Tadeuša Kondruseviča kojem je zabranjem ulaz u Belorusiju, izjavio je da „miroljubivost beloruskih katolika“ daje mogućnost predsedniku Lukašenku da prilikom susreta sa predstavnicima Pravoslavne crkve „pljune u lice Katoličkoj i izmaže je blatom“.

Kosobuckog su, navodno, uznemirile tvrdnje Lukašenka da je Kondrusevič išao u Poljsku radi konsultacija, u cilju uništenja beloruske države. Predsednik Belorusije je pozvao Vatikan da ne šalje u zemlju Poljake, već da katoličke sveštenike školuje direktno u Belorusiji.

„Katolička crkva se posebnim molitvama za političke zatvorenike bori protiv nasilja, progona i mučenja ljudi, snažno se suprostavljajući represiji i ugrožavanju ljudskih prava, atacima na dostojanstvo čoveka, otpuštanjima ili odstranjivanju nepodobnih iz obrazovnih institucija, samo zbog stavova koji nisu u skladu sa oficijalnom ideologijom.“, rekao je Kosobucki.

Ako bi ove njegove reči preveli na svakodnevni „jezik“, lišen diplomatskog tona, jasno je da je katolički episkop okrivio predsednika Belorusije – za organizaciju „nasilja, progona i mučenja nepokornih“.

Primetno je da se beloruski katolici ne mole za pripadnike MUP-a, koje svakodnevno napadaju nacionalisti. Posebna molitva „rezervisana“ je, izgleda, samo za „jurišnike“, što im svakako uliva dodatnu hrabrost.

Od početka nereda u Belorusiji Vatikan je stao na stranu protivnika vlasti.

Foto: In4s.net/Predsednik Aleksandar Lukašenko i nadbiskup Tadeuš Kondrusevič

Poljski sveštenici su na ulici iskazivali podršku demonstrantima, iz njihovih usta nije izašao nijedan iskreni poziv za prekid nasilja i napada na zaštitnike ustavnog poretka. Kondrusevič je dao lični primer – u pratnji drugih katoličkih sveštenika ispred zatvora u Minsku služio je moleban u znak podrške pritvorenim huliganima.

Katolički sveštenici su sa krstom u rukama ometali pripadnike organa reda u pokušajima da neutralizuju nasilnike. Sve ovo su „prodavali“ domaćoj, a naročito inostranoj javnosti, kao svedočanstva čovekoljublja.

Ogromnu većinu protivnika Lukašenka danas čine beloruski Poljaci i Belorusi-katolici. Katolička crkva se pretvorila u „izvoznika“ kadrova za pokušaj državnog udara u Belorusiji, koji je očito režiran u Varšavi.

Izvor: In4s.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top