Svet

Koka-kola, Pepsi i Nestle proglašeni najvećim zagađivačima plastikom na svetu

Koka-kola, Pepsi i Nestle optuženi su za „nula napretka“ u smanjenju plastičnog otpada, nakon što su treću godinu zaredom proglašeni najvećim zagađivačima plastikom na svetu.

Koka-kola je u godišnjoj reviziji rangirana na prvom mestu zagađivača plastike po oceni kampanje „Break Free From Plastic“, nakon što su boce sa pićem najčešće pronađene bačene na plažama, u rekama, parkovima i drugim mestima u 51 od 55 anketiranih nacija. Prošle godine to je bila najčešće bačena boca u 37 zemalja, od 51 anketirane.

Foto: Shutterstock

Koka-kola – broj 1 zagađivač plastikom

Utvrđeno je da je gora od Pepsija i Nestle-a zajedno: brend Koka-kole pronađen je na 13.834 komada plastike, Pepsi marka na 5.155 i Nestle marka na 8.633.

Godišnja revizija, koju sprovodi 15.000 dobrovoljaca širom sveta, identifikuje najveći broj proizvoda od plastike svetskih brendova pronađenih u najvećem broju zemalja. Ove godine prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno potrošačkom markom.

Koka-kola se našla na udaru ekoloških aktivista početkom ove godine, kada je najavila da neće odustati od plastičnih boca, rekavši da su popularne među kupcima. U martu je utvrđeno da su kompanije Koka-kola, Pepsi, Nestle i Unilever odgovorne za pola miliona tona zagađenja plastikom u šest zemalja u razvoju svake godine, u istraživanju nevladine organizacije Tearfund.

„Najveće svetske zagađivačke korporacije tvrde da rade naporno na rešavanju zagađenja plastikom, ali umesto toga nastavljaju da ispumpavaju štetnu plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu“, rekla je Ema Pristlend, koordinatorka globalne kampanje „Break Free From Plastic“.

Pristlend je rekla da je jedini način da se zaustavi rastuća globalna plima plastičnog otpada je da treba zaustaviti proizvodnju, ukinuti jednokratnu upotrebu i primeniti sisteme za ponovnu upotrebu.

„Koka-kola, Pepsi i Nestle trebalo bi da prednjače u pronalaženju stvarnih rešenja za ponovno otkrivanje načina na koji isporučuju svoje proizvode“, rekla je.

Većina plastike se ne može reciklirati

Prema studiji iz 2017. godine, do 91% celokupnog plastičnog otpada koji je ikada stvoren nije recikliran i na kraju je spaljen, na deponiji ili u prirodnom okruženju.

Ovogodišnja globalna revizija brendiranog plastičnog otpada otkrila je da su vrećice za jednokratnu upotrebu, koje se koriste za prodaju malih količina proizvoda poput kečapa, kafe i šampona, najčešće pronađena vrsta predmeta, zatim opušci, zatim plastične boce.

Foto: Shutterstock

Simon Mbata, nacionalni koordinator Južnoafričke asocijacije berača otpada, rekao je: „Većina plastike na koju naletimo ne može se reciklirati. Nalazimo ga svuda, u našem toku otpada, na našoj zemlji. Kada je zakopan, zagađuje naše tlo. Sve što se ne može reciklirati, ne sme se proizvoditi“.

Koka-kola je rekla da radi na rešavanju otpada od ambalaže, u partnerstvu s drugima, i osporila tvrdnju da nije napredovala.

„Globalno se obavezujemo da ćemo svaku bocu vratiti do 2030. godine, tako da nijedna od njih ne završi kao smeće ili u okeanima, a plastika se može reciklirati u nove boce“, rekao je portparol. „Boce sa 100% recikliranom plastikom sada su dostupne na 18 tržišta širom sveta i to neprestano raste“.

Sekretar je rekao da je Koka-kola takođe smanjila upotrebu plastike u sekundarnoj ambalaži, te da globalno „više od 20% naše palete proizvoda dolazi u ambalaži koja se može puniti“.

Portparol Pepsija rekao je da kompanija preduzima mere za rešavanje ambalaže kroz „partnerstvo, inovacije i investicije“. Rekli su da je postavila ciljeve smanjenja plastike „uključujući smanjenje plastike u našem poslu sa pićima za 35% do 2025. godine“, a takođe je „povećavala punjenje i ponovnu upotrebu kroz preduzeća poput SodaStream i SodaStream Professional, za koje očekujemo da će izbeći 67 milijardi plastičnih boca za jednokratnu upotrebu do 2025. godine“.

Dodali su da kompanija ulaže u partnerstva kako bi povećala infrastrukturu za reciklažu i prikupljanje, obećavši više od 65 miliona američkih dolara od 2018. godine.

Kompanija Nestle tvrdi da je postigla „značajan napredak“ u održivoj ambalaži, iako je prepoznala da je potrebno više: „Pojačavamo svoje akcije kako bismo do 2025. godine 100% naše ambalaže učinili recikliranom ili ponovno upotrebljivom i smanjili upotrebu plastičnih masa za jednu trećinu u istom periodu. Do sada je 87% ukupne ambalaže i 66% plastične ambalaže moguće reciklirati ili ponovo upotrebiti“.

Izvor: theguardian.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top