Svet

Neviđene gužve na izlazima iz Pariza, građani beže na selo

U četvrtak uveče su oko Pariza zabeležene rekordne, do sada neviđene saobraćajne gužve samo nekoliko sati uoči najavljenog karantina u celoj zemlji.

Foto: Shutterstock.com

Kolone i gužve oko Pariza ukupno su se protezale na čak 700 kilometara u četvrtak uveče, jer je odredba o karantinu, kao meri za sprečavanje širenja koronavirusa, u čitavoj zemlji stupila na snagu u ponoć. Francuzi od petka bi trebalo da ostanu kod kuće, osim u slučaju nužnog odlaska na posao ili zbog medicinskih razloga, piše BBC.

Predsednik Emanuel Makron je rekao da “zemlji preti drugi talas pandemije, koji će sigurno biti mnogo snažniji od prvog”.

Francuski mediji izveštavaju da su Parižani krenuli da napuštaju grad kako bi karantin proveli na selu.Neki od njih su se vraćali sa odmora, budući da su u Francuskoj ove nedelje bili školski praznici.

Velike gužve zabeležene su i oko Liona i Bordoa.

Neposredno nakon ponoći, fotoreporteri su snimili prazne pariske ulice nakon uvođenja karantina.

Francuska objavila nove mere, obavezan rad od kuće

Francuska vlada je u četvrtak objavila spisak novih mera, među kojima su zabrana izlazaka iz domova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće.

Francuski premijer je u četvrtak objavio precizan spisak mera drugog karantina za suzbijanje kovida-19, koji počinje u petak i trajaće do 1. decembra.

Građani će morati da ostanu u svojim domovima i da izlaze samo uz valjano opravdanje, poput nabavke prehrambenih namirnica, prevoza deteta u školu, nužnog posla koji se ne može obaviti iz doma, odlaska lekaru, pružanja hitne pomoći članu porodice i jednosatnog treninga, na udaljenosti ne većoj od jednog kilometra od doma.

Ministarka rada Elizabet Born je rekla da će rad od kuće biti obavezan tokom cele nedelje, osim ako to nije tehnički moguće.

Svi koji će izlaziti iz kuća moraće da nose dokument kojim opravdavaju svoj izlazak, a provere će vršiti policija.

Škole će, za razliku od mera uvedenih na proleće, kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top