Svet

Percepija je bitnija od istine – slučaj Novak Đoković

U Holivudu postoji izreka koja kaže “nije bitna istina već percepcija”. U poslednjih 10 dana smo bili svedoci holivudske produkcije oko najboljeg svetog tenisera – Novaka Đokovića. Finalno suđenje se noćaš po našem vremenu desilo i sve se svelo na samo jednu stvar – percepciju.

Foto: Novak Đoković / HEAD

Tužilac Stiven Lojd je izneo citate ministra Aleksa Hoka gde je ministar citirao medije kao što je australijski ABC i britanski Guardian uz još jedan citat američkog BBC-ja gde su ti članci opisali Novaka kao antivaksera.

Kada je Novakov tim izneo tonu argumenata da Novak nikada nije davao izjave da je antivakser i da nije nikada kritikovao vladu Srbije oko vakcinacije, već suprotno, da je na svom turniru Serbian Open, maja 2021 u Srbiji imao punktove za vakcinu.

Odbrana na čelu sa advokatom Nikolasom Vudom je dala preko 20 dokaza da ovi tekstovi iz ovih medija su netačni što je ceo sud na kraju prihvatio.

Tužilac Lojd je dao poslednji argument, koji je ujedno i najstrašniji gde kaže: “ALI NOVAK SE PERCIPIRA KAO NEKO KO JE PREDVODNIK ANTIVAKSERA i zato on može da ugrozi javnost i revolt javnog mnjenja…”

Ovo je bila ključna stvar gde je Đokovića odbrana pala. Nije bilo bitno na sudu šta jeste ili nije istina, već kakva je percepcija.

Ovo je izuzetno opasno jer moramo da se zapitamo ko je o Novaku stvorio takvu percepciju u zapadnom svetu?

Pa ljudi iz medija (Guardian, BBC, ABC…).

Ko je presudio Novaku? Sud nije presudio na kraju jer da jeste bila bi to ista odluka kao sudije Kelija koji je uzeo argumente i dokaze u obzir.

Presudili su mu mediji. Pogotovo što idu izbori u Australiji pa vlada Australije se plaši da ne bude PERCIPIRANA kao loša i slaba. Sve je u percepciji. Koji kreiraju mediji i oni mogu da vam sude kako hoće i da vrše pritisak na sudstvo i na vlast.

Devedestih godina su ti isti zapadni mediji Srbiju postavili u percepciju zločinca i onda je došlo opravdanje američke vlade za bombardovanje. I što bi rekao Hollywood “nije bitna istina, bitna je percepcija”. Ovo što smo gledali šta se dešava sa Novakom je bio Netflix reality serijal uživo.

Živimo u post-istinitim vremenima kada istina više nije bitna, već samo percepcija. I ovo će se gledati u svakom domenu života. U poslu, porodici, nauci, sportu itd. Sudiće vam mediji po principu inkvizicije i “šta će baba reći na to” – a ne sudstvo uz istinite dokaze.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top