Svet

Satanista Marti Ahtisari oboleo od teške bolesti

Ahtisarijev plan iz

Ima izreka “oko je videlo telu, ako je oko bolesno – celo telo je bolesno”.
Čovek koji je najzaslužniji za proglašenje nezavisnog Kosova sada više neće se sećati ni kako se zove.

Photo: Marti Ahtisari se povlači zbog Alchajmera / In4s

Marti Ahtisari, bivši finski predsednik, nekadašnji specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije i dobitnik Nobelove nagrade za mir, boluje od Alchajmerove bolesti i povukao se iz svih javnih aktivnosti, saopštio je danas kabinet finskog predsednika Saulija Niniste.

Kako se navodi u saopštenju, 84-godišnji Ahtisari, koji je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. godine, ima pomoć za svakodnevni život kod kuće, ali i povremeno provodi periode lečenja u domu za negu, zbog uznapredovalog stanja bolesti, preneo je AP.

Kao učitelj u osnovnoj školi, koji je postao diplomata, Ahtisari je decenijama radio kao diplomata i mirovni posrednik za finsku vladu i Ujedinjene nacije, a za svoj rad na rešavanju međunarodnih sukoba dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije i, kako navodi američka agencija, pomogao u „postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova“.

Kada mu se završio predsednički mandat 2000. godine, Ahtisari je osnovao NVO Inicijativu za upravljanje krizama u Helsinkiju (CMI), čiji je cilj sprečavanje i rešavanje nasilnih sukoba putem neformalnog dijaloga i posredovanja.

Odstupio je sa mesta predsednika CMI krajem 2017. godine i od tada je u penziji, preneo je Tanjug.

Izvor: in4s.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top