Svet

Više od 107.000 Amerikanaca predoziralo se prošle godine

U SAD-u je epidemija predoziranja drogama. Više od 107.000 Amerikanaca se predoziralo prošle godine što je postavilo tragičan rekord. Ovo su čak pokazali i CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) podaci.

Foto: Zloupotreba droga se povećava kako se povećava i njihova legalizacija / Colin Davis (Unsplash)

To znači da se u Americi na svakih 5 minuta zvanično predozirala jedna osoba, s tim što je ovaj broj daleko veći jer puno je onih koji nisu tako registrovani. Ovim je 15% povećan broj smrtnih slučajeva u odnosu na prethodni rekord koji je postavljen nekoliko godina ranije.

Doktorka Nora Volkov, direktorka američkog Nacionalnog instituta za zavisnost od upotrebe narkotika, najnovije cifre je nazvala “zaista zapanjujućim”, navodi Glas Amerike.

Iz Bele kuće je saopšteno da je ubrzanje stope smrtnih slučajeva prekomerne upotrebe droge “neprihvatljivo” i ukazano je na nedavno najavljenu nacionalnu strategiju za kontrolu narkotika.

U strategiji se poziva na preduzimanje mera kao što su pristup lečenju za veći broj ljudi, zaustavljanje trgovine narkoticima i veća dostupnost leku naloksonu koji se koristi za poništavanje efekata predoziranja.

Broj žrtava predoziranja u SAD raste veći deo godina, više od dve decenije.

Počeo je da se povećava 1990-tih sa predoziranjem lekovima protiv bolova, zatim je usledio talas smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe drugih opijata kao što je heroin i, trenutno , nelegalnog fentanila.

Prošle godine, broj slučajeva predoziranja fentanilom i drugim sintetičkim opijatima premašio je 71.000, sa rastom od 23 odsto u odnosu na godinu ranije.

Takođe je povećan broj smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe kokaina za 23 procenta, i metamfetamina i drugih stimulansa za 34 odsto.

Podaci o žrtvama znatno se razlikuju od države do države.

Na Aljasci je zabeležen rast od 75 odsto 2021. godine , najveći od svih američkih saveznih država, dok je na Havajima broj žrtava predoziranja pao za dva procenta, navodi Glas Amerike.

Izvor: B92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top