Sveta Zemlja

Arheolozi pronašli biblijsku „kraljevsku ljubičastu“ koja nam omogućava da zavirimo u ormar kralja Davida

Veoma retka nijansa svetlo ljubičaste boje, izolovana je iz tela mekušaca ulovljenih u Sredozemnom moru primenom vrlo skupog postupka.

Specifična ljubičasta boja koja je opisana u Bibliji, a koju su nosili i izraelski kraljevi, uključujući Davida i Solomona, nedavno je identifikovana na 3000 godina starim fragmentima tkanine otkrivenih u mestu Timna u Izraelu.

Foto: Jpost.com

„Kralj Salomon napravio je sebi kočiju koju je izradio od drveta koje je donosio iz Libana. Stubove je izrađivao od srebra, a osnovu od zlata. Sedište je bilo presvučeno ljubičastom bojom, a unutrašnjost je bila obložena ljubavlju ”, stoji u trećem poglavlju “Pesme nad pesmama”.

Isus je u hršćanskim izvorima takođe opisan u odelu istih boja. Ljubičasta – “argaman”, smatrala se statusnim simbolom elita u drevnim društvima sa juga Levanta.

Ovu studiju su sproveli dr. Nama Sukenik sa Izraelskog Instituta za antikvitete i prof. Erez Ben-Jozef sa Odeljenja za arheologiju i drevne bliskoistočne kulture sa Univerziteta u Tel Avivu.

Na projektu su sarađivali i sa prof. Zoharom Amarom, dr. Davidom Iluzom i dr. Aleksandrom Varvakom sa Univerziteta Bar-Ilan, kao i sa dr. Oritom Šamirom iz Izraelske uprave za antikvitete. Otkrića ove studije objavljena su u časopisu “PLOS ONE”.

Radimo na ovom projektu nekoliko godina

„Ova studija je vrlo važna iz nekoliko razloga. Pre svega, pronađeni ostaci ove boje, koja je tako često opisivana u Bibliji retki su i ovo je prvi put da smo otkrili neke koji potiču još iz gvozdenog doba”, objasnio je Sukenik za “The Jerusalem Post”.

“Ovaj pronalazak nam govori i više o ljudima koji su živeli u Timni, nudeći nam dokaz da su tamo boravili ljudi više klase”, dodala je ona.

„Ljubičasta je bila boja koju su nosili elitni članovi društva. Iako ne možemo reći kome pripadaju fragmenti tkanina koje smo pronašli, jedno je sigurno: da smo uspeli da otvorimo garderober kralja Davida ili kralja Salomona, pronašli bismo odeću ove boje. “

Artefakti poticali iz perioda 1000. p.n.e.

Zbog organske prirode otkrivenog artefakta, stručnjaci su bili u mogućnosti da izvrše radiokarbonsko datiranje, što je potvrdilo da su artefakti poticali iz perioda 1000. p.n.e., doba kada većina naučnika smatra da su kralj David i kralj Salomon živeli.

Ova specifična, svetlo ljubičasta boja, izdvojena je iz mekušaca ulovljenih u Sredozemnom moru veoma skupim postupkom. U prošlosti su arheolozi takođe otkrili tragove proizvodnje, poput praznih školjki i lonaca.

Naučnici veruju da su pri dobijanju ove boje korišćene tri životinjske vrste: prugasti-Mureks (Hexaplex trunculus), bodljikavi Mureks (Bolinus brandaris) i crvena usna školjka (Stramonita haemastoma).

Sličan postupak korišćen je i za dobijanje druge, azurne boje, koja se takođe često spominje u Bibliji. Ove dve boje dobijene su izlaganjem sirovina različitim nijansama i intenzitetima svetlosti. 

Sprovodeći novo istraživanje, naučnici su radili na ponavljanju postupka kako bi dobili traženu boju. Morali su da izlome mekušce kako bi pokupili materijal koji se nalazi u žlezdama, a koristi se za bojenje i pritom ponovili proces više stotina puta. 

“Praktični rad vratio nas je hiljadama godina unazad i omogućio nam je da bolje razumemo nejasne istorijske podatke povezane s dragocenim bojama azurne i ljubičaste”, objasnio je Amar, koji je bio zadužen za ovaj specifičan deo projekta.

Ben-Jozefov tim radi u Timni od 2013. godine

“Poslednjih godina radili smo na iskopavanju nalazišta unutar Timne poznatom pod nazivom Brdo robova”, rekao je arheolog.

„Ime može da zavara, budući da su radnici, daleko od toga da su bili samo robovi. Naprotiv bili su visoko kvalifikovani radnici za obradu metala”.

“Brdo robova je najveće topilište bakra u Timna dolini i ispunjeno je gomilama industrijskog otpada poput šljake iz peći za topljenje. Na jednoj od ovih gomila pronađeno je čak tri ostatka obojene tkanine. Boja nam je odmah privukla pažnju, ali bilo nam je teško da poverujemo da smo pronašli pravu ljubičastu boju iz tako davnog vremena”, dodao je.

Foto: Pinterest.com

Profesor veruje da je Timna bila deo biblijskog Kraljevstva Edom

“Edomitsko kraljevstvo bilo je kraljevstvo nomada u ranom gvozdenom dobu”, istakao je. On je dodao i da pronalazak dokaza da je nomadsko kraljevstvo u vreme kralja Davida moglo da predstavlja raslojeno i bogato društvo, može da ima važne posledice u razumevanju onoga što se događa u Jerusalimu.

„Znamo da su izraelska plemena izvorno bila nomadska i da je proces naseljavanja bio postepen i dugotrajan. Arheolozi trenutno tragaju za palatom kralja Davida. Međutim, moguće je da David svoje bogatstvo nije izražavao skupocenim zgradama, već predmetima koji više odgovaraju nomadskom nasleđu, poput tekstila i artefakata “, istakao je.

“Pogrešno je pretpostaviti da ako nisu pronađene velike zgrade i tvrđave, da biblijski opisi Ujedinjene monarhije u Jerusalimu predstavljaju samo književnu fikciju”.

Izvor: Jpost.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top