Tradicija

Najmlađa gajdašica u Srbiji ima 18 godina: Bila je to ljubav na prvi ton

Stanislava Đorđević iz Odžaka jedina je osoba ženskog pola koja se u Srbiji profesionalno bavi sviranjem gajdi

Foto: Nacionalist.rs/Stanislava Đorđević

Stanislava Đorđević iz Odžaka, na prvi pogled je jedna sasvim obična osamnaestogodišnjakinja, nasmejana, vedrog duha i komunikativna, ali ono što je izdavaja od ostalih jeste ljubav prema etno muzici i gajdama, duvačkom instrumentu, koji je u tradiciji balkanskih naroda, a Stanislava je jedina osoba ženskog pola, koja se profesionalno bavi sviranjem ovog instrumenta.

Ljubav prema aerofonim instrumentima preneo joj je deda Stanislav, koji je svirao frulu i okarinu, a Stanislava je nastavila njegovim stopama. Pre sedam godina upisala je nižu muzičku školu u Odžacima, koju je završila u klasi profesora Borislava Birača, gde je savladala sviranje frule.

Foto: Nacionalist.rs/Ljubav prema etno muzici i instrumentima usadio joj je deda

Nastavila je da se usavršava u srednjoj muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru, gde u klasi profesora Zorana Bogdanovića na etnomuzičkom smeru uči tradicionalno pevanje i sviranje, gde pored gajdi po čemu je jedinstvena u Srbiji, svira još i frulu i okarinu.

Nastupala je i samostalno i kao deo grupe u kojoj je predstavljala svoju školu ili sa horovima i kulturno-umetničkim društvima, na brojnim festivalima, koji neguju tradiciju i etno stvaralaštvo. Pored takmičenja gajdaša u Svrljigu, jednom od najpoznatijih i najprestižnijih u zemlji, ali i celom regionu, gde je pored prve nagrade, bila 2018. godine i zaštitno lice festivala, Stanislava ističe i Međunarodni festival u Kačarevu „Sličnosti i razlike u gajdama“, kao i festival u Bijeljini. Stanislava je nastupala i na Etnofestivalu mladih u Negotinu, kao i u Bugarskoj u Varni na „Balkan folk festu“ sa horom iz Zrenjanina. Svakako vredi istaći i njene nastupe u Slovačkoj, Bratislavi i Trnavi.

Foto: Nacionalist.rs

Ova mlada devojka, jedina gajdašica u Srbiji, sa ponosom predstavlja našu tradiciju na etno festivalima i odavno se opredelila da joj etnomuzikologija bude životni poziv. Stanislava želi da nastavi svoje školovanje u Republici Srpskoj na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na smeru za etnomuzikologiju, kako bi nastavila da neguje našu tradiciju kroz etno pesme izvođene na tradicionalnim instrumentima i da prenosi svoje znanje mladim ljudima, sa nadom da će se pojaviti još devojaka zainteresovanih za sviranje gajdi, jer je već nekoliko godina Stanislava jedina devojka koja nastupa na festivalima etno muzike u Srbiji, a i gajdaša nema puno. Ostalo je tek nekoliko desetina ljubitelja tradicionalne muzike koji se profesionalno bave sviranjem gajdi.

Izvor: Nacionalist.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top