Tradicija

Napravite savršenu baštu za povrće od bala sena

Kako napraviti savršenu baštu od bala sena za proleće – korak po korak – bašta od bala sena bez napora, proizvodnja hrane bez ikakvih korova, đubriva i sa manje zalivanja.

Baštovanstvo balama sena je verovatno najzabavniji način uzgajanja svoje hrane i biljaka, koji skoro ne zahteva nikakav rad ili održavanje.

Foto: Agrosavjet.com

Jedna neverovatna korist ove metode baštovanstva je da bale pružaju izdignuto tlo, što drži predatore podalje i čini branje vašeg biljnog blaga na kraju sezona laganim za vaša leđa. Pogledali smo svaki video na ovu temu koji smo mogli da nađemo, i zaključili smo da je korišćenje bala sena umesto bala slame daleko superiornije.

Zašto su bale sena superiornije u odnosu na bale slame?

Pre nego što se pozabavimo time zašto su bale sena superiornije u odnosu na bale slame, hajde da prvo definištemo šta su one:

  • Bale slame su u suštini stabljike biljaka, obično kukuruza, koje su osušene i balirane zajedno u različitim oblicima i veličinama.
  • Bale sena su trave koje su osušene i balirane zajedno.

U našem istraživanju, ideja da bale sena mogu imati u sebi seme i da se može izrasti korov je isti rezon koji su nekoliko puta ponavljale pristalice baštovanstva sa balama slame. Razlog zašto ova ideja ne pije vodu je taj da kada se azot doda da nahrani bakterije i gljivice da se započne proces razlaganja bale, proces koji se zove “kondicioniranje vaše bale“, unutrašnjost bale može da dostigne temperaturu od čak 55 stepeni celzijusa ili više.

Verovatnoća da semena prežive ove ekstremne temperature je tanka, a veliki broj drugih pogodnosti koje dolaze od korišćenja bala sena je, po našem mišljenju, daleko superiorniji pristup.

Slama je verovatno sačinjena od genetski modifikovanih biljaka

Problem sa balama slame je taj će one uglavnom biti napravljene od genetski modifikovanog kukuruza ili soje. Da li zaista želite da vaša hrana raste u razlaganju genetski modifikovanih biljaka?

Sa senom nije potrebno đubrivo

Seno je napravljeno od osušene trave, a zbog njegove sposobnosti pretvaranja sunčeve svetlosti i minerala u gustu ishranu, kaže se da je trava najzdravija biljka na planeti. Kada koristimo bale sena za baštovanstvo (za razliku od bala slame), kompost koji se formira u balama da nahrani biljke je daleko superiorniji u ishrani i, za razliku od bala slame, nije potrebno da dodajete đubrivo da nahranite svoje biljke tokom cele sezone.

Manje zalivanja

Slama zadržava vodu manje efikasno nego seno, pa umesto zalivanja jednom dnevno sa balama sena, možda ćete morati to da radite 2 ili 3 puta dnevno.

Kako da uzgajate baštu sa balama od sena

Prvi korak u uzgajanju bašte sa balama od sena je da nabavite svoje bale sena. Ako nemate sopstvene, onda pronađite lokalnog farmera koji ih prodaje.

Kada nabavite bale i poslažete ih u svom dvorištu, sledeći korak je “kondicioniranje“ vaših bala. Kupite  42-0-0 đubriva, ili urina (azot), i odatle ćete uvoditi azot u bale tokom perioda od 10 dana, gde će gljivice, bakterije i insekti pretvoriti vaše bale u svež, netaknut kompost da nahranite svoje biljke.

Dani 1, 3, 5, 7, 9 – Dodajte ½ šolje azota u svoje bale i poprskajte ih vodom tako da se natope azotom.
Dani 2, 4, 6, 8, 10 – Natopite bale samo sa vodom.

Tokom procesa kondicioniranja, temperatura bala će značajno porasti, do oko 55 stepeni celzijusa.

Ustvari, bale će postati toliko vruće da je važno da ih održavate mokrima kako biste eliminisali rizik od požara. Iako je rizik od požara minimalan, imajte to na umu prilikom odlučivanja gde ćete postaviti svoje bale. Kada se proces kondicioniranja završi, to ćete znati jer će se temperatura unutar bala vratiti sa vrućeg na toplo. Sada ste spremni da sadite!

Jednostavno posadite svoja semena povrća ili proklijala semena u bale, zalivajte ih jednom dnevno, i vi ste na putu zdrave proizvodnje u nekoliko uzbudljivih meseci. Najbolji deo je taj da ćete na kraju sezone imati gomilu svežeg komposta koji i dalje možete koristiti kao kompost sa balama ili da ga dodate u nekim drugim vašim baštama.

U videu ispod možete pogledati kako to izgleda u praksi.

Izvor: Agrosavjet.com

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top