Crna Gora

Pala vlada Crne Gore – URA započinje bilateralne pregovore oko formiranja nove manjinske vlade

Juče je u Crnoj Gori pala vlada nakon 14 meseci. Inicijativu za nepoverenje vladi pokreno je aktuelni potpredsjednik crnogorske Vlade i čelnik Ujedinjene reformske akcije (URA) – Dritan Abazović.

Foto: Dritan Abazović želi da formira vladu oko svoje stranke URA

Crnogorski parlament izglasao je nepovjerenje vladi premijera Zdravka Krivokapića, nakon što mu je prethodno potpredsjednik vlade i koalicijski partner Dritan Abazović uskratio podršku, u jeku velikih političkih napetosti u toj zemlji.

U crnogorskom parlamentu, koji ima 81 zastupnika, za nepoverenje vladi kasno u petak glasala su 43 zastupnika opozicije uz podršku zastupničkog kluba “Crno na bijelo”, koji su ranije bili dio Krivokapićeve vlade.

Protiv pada vlade glasalo je 11 zastupnika Demokrata, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore. Te male partije su bile deo šireg saveza koji je predvodio Krivokapić na izborima prošle godine.

To je prvi put da vladi Crne Gore bude izglasano nepoverenje u parlamentu.

Tokom rasprave, kojoj nije prisustvovao premijer, dok su u sali bila svega dva od njegovih 12 ministara, zastupnici URA-u i opozicije ponovili su stav da je Krivokapić svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.

Takođe, kako prenosi Hina, Krivokapić je optužen da je njegovo delovanje dovelo do usporavanja integracije Crne Gore u EU.

Foto: Miloš Konatar iz URA predlaže da URA započne bilateralne razgovore za formiranje manjinske vlade / URA

„Ova odluka jeste teška i spremni smo da za nju preduzmemo odgovornost“, kazao je Konatar.

Rekao je da smatra kako mandatar za sastav nove vlade treba biti aktuelni potpredsednik vlade Abazović, prenosi Radio televizija Crna Gore.

Šef kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar kazao je sinoć nakon sjednice da će već danas početi razgovore oko nove vlade i da će se prvo razgovarati sa predstavnicima aktuelne većine, ali i sa drugim subjektima u parlamentu.

– Biće to bilateralni razgovori. Stav o mandatru je moj, subjektivan sam – rekao je Konatar.

On je naveo da ne vidi kako bi saradnja sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem bila plodotvorna ako Abazović bude mandatar, s obzirom na sve što su Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore kazali na njihov račun tokom sednice parlamenta.

Šef kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar kazao je sinoć nakon sednice da će već danas početi razgovore oko nove vlade i da će se prvo razgovarati sa predstavnicima aktuelne većine, ali i sa drugim subjektima u parlamentu.

– Biće to bilateralni razgovori. Stav o mandatru je moj, subjektivan sam – rekao je Konatar.

On je naveo da ne vidi kako bi saradnja sa predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem bila plodotvorna ako Abazović bude mandatar, s obzirom na sve što su Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore kazali na njihov račun tokom sjednice parlamenta.

Konatar je na sednici u završnoj reči poručio da narod može biti miran i da se u Crnoj Gori ne dešava nikakva apokalipsa jer Demokratska partija socijalista (DPS) neće biti deo manjinske vlade, preneo je DAN.

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da ukoliko dobiju poziv za razgovore o novoj vladi, kako je saopštio, od tih partija koje ih pozovu prvo moraju dobiti čvrste garancije da neće sa DPS-om da bi sa njima mogli da razgovaraju.

Predsednik DNP-a Milan Knežević je istakao da Demokratski front šalje poruku da se sa njima može razgovarati na ravnopravnim osnovama i poručio da više nema ucenjivanja i targetiranja.

– Ako želite da sačuvate izbornu volju, morate da razgovarate sa nama, a ako ne želite, evo vam DPS, a mi ćemo da pokrenemo vaninstitucionalne borbe i ponesemo bajrak otpora protiv prekrajanja izborne volje građana – poručio je Knežević.

Vladimir Joković je poručio da će SNP sve dati da rešenje bude u duhu izborne volje građana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top