Istorija

Na današnji dan rođen Arčibald Rajs i ono što je rekao za omladinu i danas važi

Jedan od najvećih prijatelja Srba, švajcarac Arčibald Rajs, je kao reporter proveo niz godina među Srbima tokom rata gde se oduševio duhom našeg naroda.

Foto: Arčibald Rajs / Wikipedia

Nakon završetka rata ostao je u Srbiji baveći se pisanjem ostavio je poput proroka nama u nasledstvo njegovu najpoznatiju knjigu “Čujte Srbi” gde je govorio o dobrim i lošim karakternim osobinama našeg naroda. Ono što je rekao i danas važi, a posebno ono što je rekao za omladinu. Zato prenosimo njegov citat u celosti:

“Savremeni mladić smatra da nije njegovo da obezbeđuje život državi, nego da je država dužna da njemu pribavi sve kako bi on mogao da vodi što je moguće prijatniji život. Otuda i ona jurnjava mladih za funkcijama. Svi bi da budu činovnici, i mladići i devojke. Vidite, mladi oba pola jako dobro znaju da sada u vašoj zemlji nije potrebno nikakvo znanje ili sposobnost da bi neko postao činovnik, potrebno je samo da ga pogura neki poslanik, ministar, ili uticajni političar-strančar.

Današnja omladina će vam odlučno reći da nipošto ne želi da gine, jer joj to ništa ne donosi. Zna ona iz iskustva, gledala je to svojim očima, i kako oni koji su se žrtvovali, kod vas, u vašoj modernoj Srbiji, dobijaju samo nogom pozadi.

Nemojte dozvoliti da vaša lepa duša propadne u tom đubretu koje se na njoj nataložilo naročito posle rata. Nacija koja je, poput vaše, odolela vekovnom ropstvu, koja se povukla preko Albanije i koja je, izgnana iz svoje zemlje, ali ne i poražena, uspela da se vrati na svoja ognjišta kao pobednik – ne dopušta da je podjarmi šaka sebičnih i podmitljivih političara, gnusnih šićardžija, prezira dostojnih zabušanata i zločinskih profitera i zelenaša.
– Arčibald Rajs (1928)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top