Svet

“Stručnjaci” tvrde: Muškarci bi živeli duže ako bi se kastrirali

Da “stručnjaci” konstantno čoveka degradiraju na nivo životinje – nije nova stvar. To se radi već stotinu i više godina od kako smo prihvatili nenaučnu i kvazi teoriju o evoluciji od Čarlsa Darvina.

Foto: Muškarci sigurno neće biti srećni ako se kastriraju, ali možda žive duže kažu veliki “stručnjaci” / Canva

Međutim, od kako smo prihvatili nju, nivo do kog se degradira čovek je skoro pa neverovatan. Prema novoj studiji “stručnjaka” izveden je zaključak da bi muškarci žoveli takođe duže ako bi se kastrirali.

Ideja na tako nešto je izvedena na osnovu kastrirane populacije ovnova koji navodno žive duže od kako su kastrirani. Ovu studiju je objavio portal eLife kroz istraživački tim sa novozelandskog Univerziteta u Otagu. Naravno, kao i sve studije fokusirali su se samo na jedan aspekt života ovnova i napravili zaključak van konteksta.

Nije nepoznato da gajene domaće životinje kao što su ovnovi – imaju zaista tendenciju da žive duže, ali uglavnom žive duže ako ih čovek adekvatno pazi. Svakako da ovan u prirodi ima više izazova i opasnosti da bi preživeo, pogotovo domaći ovan. Ali naravno naučnici kao što je Viktorija Sagri koja vodi ovo istraživanje – očilgedno to nije uzela u obzir.

Oni su uveli opet neki nov termin po imenu “epigenski časovnik” na konto čega su utvrdili preko DNK da ovnovi sporije stare. Taj epigenski časovnik je izmislio profesor Stiv Horvat sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu.

Ono što su barem potvrdili je da kastracijom dolazi do promene u DNK i da muške životinje dobijaju neke ženske karakteristike. Što nije ni čudno kada vam oduzmu ono što biološki čini mužjakom. Tako da kastracijom dolazi do poremećaja hormona, a samim tim i žlezda. Životinje mogu da žive duže, ali bolesnije, baš kao i ljudi.

Naravno, ovo istraživanje nije rađeno radi brige oko životinja da bi zaista živele duže, već da bi procenili koje meso je starije ili mlađe i samim tim ukusnije za konzumaciju.

Izvor: B92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top