Svet

Deca u Velikoj Britaniji koriste sok da bi dobila lažno pozitivne testove na kovid-19

Deca uvek pronađu lukave izgovore kako bi izbegla odlazak u školu, a najnoviji način otkrili su školarci u Velikoj Britaniji koji lažiraju pozitivne kovid testove uz pomoć bezalkohovnih pića. Kada je novinar Bi-Bi-Sija video snimak ovog trika na Tik-toku odlučio je da proveri da li uz pomoć voćnih sokova i koka-kole zaista može da se „namesti” pozitivan korona test.

Foto: Kovid test / EPA-EFE/AARON UFUMELI

Uzeo je sok od pomorandže i koka-kolu, a zatim je stavio nekoliko kapi direktno na test. Nekoliko minuta kasnije na oba testa pojavile su se dve linije što je navodno ukazivalo na prisustvo virusa koji uzrokuje kovid-19.

Novinar je objasnio kako ovi testovi funkcionišu. Naime, kada se otvori pločica na koju treba da se nakapa tečnost potrebna za test naći će se komad materijala sličan papiru, koji se naziva nitroceluloza, i mala crvena podloga sakrivena ispod plastičnog kućišta ispod T-linije. Crveni jastučić apsorbuje antitela koja se vežu za koronavirus. Ona su takođe pričvršćena za nanočestice zlata (sitne čestice zlata koje zapravo izgledaju crveno), što omogućava da se vidi gde su antitela na uređaju. Kada se radi test meša se vlastiti uzorak sa rastvorom, što osigurava da će uzorak zadržati optimalne pH vrednosti pre nego što ih nakapamo na traku.

Foto: Testiranje na kovid / EPA-EFE/AARON UFUMELI

Tečnost podiže nitroceluloznu traku i „uzima” zlato i antitela, a zatim se vezuju za virus, ukoliko postoji. Dalje uz traku, uz T (za test), ima još antitela koja vezuju virus, ali ona ne mogu slobodno da se kreću jer su zalepljena za nitrocelulozu. Dok crvene mrlje antitela obeleženih zlatom prolaze kroz ovaj drugi skup antitela oni takođe zahvataju virus. Tada se virus vezuje za oba skupa antitela – ostavljajući sve, uključujući i zlato, nepokretnim na liniji pored T na uređaju, što ukazuje da je test pozitivan.

Zlatna antitela koja se nisu vezala za virus nastavljaju da se kreću prema traci gde se susreću sa trećim setom antitela, koja nisu dizajnirana da pokupe kovid-19, zaglavljena na liniji C (za kontrolu). Oni zadržavaju preostale čestice zlata, a da to ne moraju učiniti putem virusa. Ovaj poslednji red služi da pokaže da test funkcioniše.

Kako onda bezalkoholno piće može da izazove pojavu pozitivnog korona testa? Jedna od mogućnosti jeste da pića sadrže nešto što antitela prepoznaju i za šta se vezuju, baš kao i za virus. Ali to je malo verovatno. Razlog zašto se antitela koriste u ovakvim testovima je taj što su neverovatno izbirljiva oko onoga za šta se vezuju. U brisevima koji se uzimaju iz nosa i usta nalaze se razne stvari, a antitela u potpunosti ignorišu ovu zbrku sa proteinima, ostalim virusima i ostacima doručka. Dakle, neće reagovati na sastojke bezalkoholnog pića.

Foto: Testiranje na kovid / EPA-EFE/AARON UFUMELI

Mnogo je verovatnije objašnjenje da nešto u pićima utiče na funkciju antitela. Niz tečnosti, od voćnog soka do koka-kole, korišćene su za zavaravanje testova, ali svima je zajedničko jedno – veoma su kiseli. Limunska kiselina u soku od pomorandže, fosforna kiselina u koka-koli i jabučna kiselina u soku od jabuke daju ovim napicima pH vrednost između 2,5 i 4. Ovo su prilično teški uslovi za antitela, koja su se razvila tako da uglavnom funkcionišu u krvotoku, sa svojom gotovo neutralnom pH vrednošću od oko 7,4.

Održavanje idealne pH vrednosti za antitela ključno je za ispravno funkcionisanje testa, a to je posao tečnog puferskog rastvora sa kojim mešate uzorak, isporučen uz test. Kritičnu ulogu tampona ističe činjenica da ako mešate koka-kolu sa tamponom, onda se antitela ponašaju tačno onako kako se očekuje: negativno za kovid-19.

Dakle, bez pufera, antitela u testu su u potpunosti izložena kiseloj pH vrednosti pića, a to dramatično utiče na njihovu strukturu i funkciju. Antitela su proteini koji se sastoje od aminokiselinskih gradivnih blokova, spojenih zajedno da čine duge, linearne lance. Ti lanci se savijaju u vrlo specifične strukture. Čak i mala promena na lancima može dramatično da utiče na funkciju proteina. Te strukture održava mreža od nekoliko hiljada interakcija između različitih delova proteina. Na primer, negativno naelektrisani delovi proteina privući će pozitivno naelektrisana područja.

Foto: Kovid test / EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Ali u kiselim uslovima, protein postaje sve pozitivnije naelektrisan. Kao rezultat toga, mnoge interakcije koje proteine drže na okupu su poremećene, utiču na osetljivu strukturu proteina i on više ne funkcioniše ispravno. U ovom slučaju gubi se osetljivost antitela na virus.

S obzirom na to, može se očekivati da će kisela pića rezultirati potpuno praznim testovima. Ali denaturisani proteini su lepljive zveri. Sve one savršeno razvijene interakcije koje bi obično držale protein na okupu sada su bez roditelja i traže nešto za šta bi se mogle vezati. Dakle, verovatno objašnjenje je da se imobilizovana antitela na T-liniji lepe direktno na čestice zlata u prolazu, proizvodeći lažno pozitivan rezultat izazvan koka-kolom.

Postoji li onda način da se uoči lažno pozitivan test? Antitela (kao i većina proteina) mogu se ponovo saviti i povratiti svoju funkciju kada se vrate u povoljnije uslove. Kada se test na koji je nakapana koka-kola ispere puferskim rastvorom, imobilizovana antitela na T-liniji vraćaju se u normalnu funkciju i oslobađaju čestice zlata, otkrivajući istinski negativan rezultat na testu, navodi se u tekstu na Bi-Bi-Siju.

Toliko o validnosti kovid testova.

Izvor: politika.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top