Porodica

Republika Srpska: Otac sa 27 i majka sa 26 godina imaju čak 7 dece

U naselju Đulić nedaleko od Teslića u Republici Srpskoj videli smo pravo čudo za današnje vreme. Naime, otac Radovan ima 27 godina, majka Vesna 26 i imaju čak sedmoro dece: Jovana (9), Kristijan (7), Ana (6), Nedeljko (5), Đorđe (4), Lazar (3) i Milan (2).

„Više se bojim zubara, nego roditi dete!”

Porodica Đurić svoje živote provodi u dve oronule prostorije. Jednu prostoriju čine kuhinja sa dotrajalim elementima, starim šporetom na drva i trpezarija sa izlizanim nameštajem koji je većinom doniran.

Foto: Srbizasrbe.org

Druga prostorija je mala dečija soba, sa zidovima išaranim i punim buđi, jednim starim krevetom, dotrajalim dušekom bačenim na pod i drvenom klupom naslonjenom na zid.

Foto: Srbizasrbe.org

Ni sada nam nije jasno gde i kako ova devetočlana porodica uspeva da se rasporedi i spava. Kupatilo, prostorija koja bi trebala biti najčistija je u jako lošem stanju. Zid i plafon kupatila su crni od vlage i buđi, a poznato je kako vlaga utiče na zdravlje.

Foto: Srbizasrbe.org

Mladi otac i majka su nezaposleni. Radovan nekada radi na nadnicu dok je Vesna uvek u kući sa decom. Ova hrabra majka, sa istinskom srećom nam je pričala kako je od 2011. pa do 2018. godine, svake godine osim 2012, rađala po jedno dete i da joj je to najveći blagoslov od Boga te da joj nikad nije bilo teško. Našalila se na svoj račun, rekavši da se više plaši zubara, nego roditi dete dok joj se najmlađi sin Milan, maza, nije odvajao iz krila.

Jedini prihod koji dobijaju od države je dečiji dodatak u iznosu od 160 KM (82 evra), dok im rata kredita iznosi 150 KM (77 evra). Uprkos svemu ovome, svu snagu daju da deci koliko toliko ulepšaju detinjstvo te se sve vreme trude da im omoguće minimalne uslove za iole normalan život, ali to nije dovoljno.

To nije ni blizu onoga što ova deca zaslužuju i treba da imaju! Najvažnije stvari u dečijem životu su sigurnost toplog doma, miran san, zdravlje, ljubav, igra, sreća te je Humanitarna organizacija Srbi za Srbe odlučila da zajedno sa humanim ljudima, pomogne ovoj porodici tako što će im renovirati prostor u kojem trenutno žive i podići jedan sprat kuće, čime će osloboditi neophodni prostor za dalji život.

Planirana vrednost pomoći, odnosno radova, iznosi 35.000 KM (17.900 evra). Dvoje dece već ide u školu, a svake naredne se upisuje još jedno. Omogućimo ovoj deci da imaju uslove koje imaju i njihovi vršnjaci, da mogu normalno učiti, čitati, imati svoje radne stolove i da budu marljivi đaci.

Foto: Srbizasrbe.org

Želimo da spavaju u toplom, čistom, udobnom, da imaju dnevni boravak u kojem se naveče mogu družiti sa roditeljima, maštati i sanjati bolje sutra.

Zajedno im pomozimo da stanu na noge i postanu vredni i pošteni ljudi koji će u budućnosti složno raditi i živeti sa verom u Gospoda Boga.

Molimo vas da pomognete koliko god ste u mogućnosti. Opcije za doniranje novca nalaze se na ovom linku na kraju teksta. Vaše malo njima će značiti mnogo!

Ukoliko vam nije poznat rad organizacije Srbi za Srbe – informišite se na ovom linku.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top