Sodom

Otkriveno preko 3000 pedofila katoličkih sveštenika u Francuskoj

Oko 3.000 katoličkih sveštenika seksualno je zlostavljalo decu u Francuskoj u poslednjih nekoliko decenija, rekao je Žan Mark Sov, predsednik nezavisne komisije koja istražuje pedofiliju u Katoličkoj crkvi u toj zemlji.

Foto: Katolička misa i njeni sveštenici / Sputnjik

Sov je otkrio taj podatak samo nekoliko dana pred objavljivanje izveštaja komisije, napisanog na 2.500 strana.
Sov, nekadašnji potpredsednik Državnog saveta Francuske, na čelu je nezavisne komisije koju je 2018 godine formirala Katolička crkva kako bi istražila seksualne zločine protiv maloletnika u svojim redovima.

Komisija je, posle istraživanja arhiva širom Francuske i razgovora sa žrtvama i svedocima, pripremila izveštaj koji će biti predstavljen sledeće nedelje.

Žan Mark Sov rekao je francuskim medijima da je otkriveno između 2.900 i 3.200 pedofila sveštenika i drugih crkvenih službenika koji su zlostavljali decu od 1950. godine naovamo. Dodao je da se radi o „minimalnom broju“.

„Najstrašnije za mene bilo je to što sam video apsolutno zlo – napad na fizički i mentalni integritet dece – što se može nazvati i kao delo smrti koje su počinili ljudi čija je misija da donesu život i spasenje“, rekao je on „Žurnal di dimanšu“.
Objasnio je i da je od pedesetih do sedamdesetih godina 20. veka „Katolička crkva bila potpuno ravnodušna prema žrtvama“.

„Žrtve nisu postojale, dečja patnja je ignorisana“, rekao je Sov i podvukao da je crkva štitila sebe i zadržavala počinioce među sveštenstvom.

Pojedini francuski mediji navode da bi broj žrtava mogao da bude čak 100.000, što je 10 puta više nego što je komisija procenila u martu ove godine.

Katolička crkva je suočena sa velikim brojem slučajeva pedofilije, pa je Vatikan pooštrio pravila protiv počinilaca, posle nezavisnog izveštaja koji je pokazao da su visoki zvaničnici Katoličke crkve ignorisali zločine protiv dece u prošlosti, prenosi RT.

Izvor: Sputnjik

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top