Istorija

Pervitin: Kako su nacisti koristili droge da bi ratovali

Upotreba narkotika među osvajačkim armijama nije nepoznata stvar. Droge su se koristile od drevnih vremena pri ratu, da bi se dodatno stimulisali napadači. Međutim masovno i na jedan sistematičan način su prvi koristili narkotike nacisti. Od tog momenta pa na dalje mi imamo upotrebu narkotika i u Zalivskom ratu i među NATO jedinicima i dan danas.

Foto: Vrsta metamfetamina – Pervitin

Sve je počelo sa upotrebom Pervitina. U ovom tekstu će biti reči o tome kako su lekovi imali sveprisutnu ulogu u uspehu i padu Nacističke Nemačke, od napretka u Poljskoj do poraza tog režima.

Pervitin – kako su lekovi promenili ishod rata 1939-45.

Od 1939. do 1945. Treći Rajh je zadivio Evropu sa “blickrigom” (vrstom brzog i agresivnog napada) na svim frontovima. Njihova vojna efikasnost je postala lajtmotiv istoriskog proučavanja. Tradicionalno je ona pripisivana tehnološkoj superiornosti i optimizaciji kao i inovativnim strategijama. I zaista sve je bilo tačno proračunato od težine vatrenog oružja do vremena napada. Vermaht nije ostavljao ništa slučajnosti. Ipak još jedan detalj treba uzeti u obzir: učinak doping lekova tj. droga. Ove droge su korišćene na obe strane kao strateško oružje u toku II svetskog rata zbog svojih navodno okrepljujućih i euforičnih efekata.

Kratak pregled savremenih lekova

U toku rata, Nemci su konzumirali Pervitin, metamfetamin, koji je trebao da proizvodi više energije u ljudima dok istovremeno smanjuje potrebu za snom i hranom. Dok bi ti efekti već predstavljali dovoljan fizički razlog za distribuciju ovog leka među vojnicima, njegov psihološki uticaj je takode bio vrlo dragocen. I zaista, rečeno je da izaziva veliki entuzijazam kao i samopouzdanje i osećaj svemoći. Barem su tako govorili tadašnji “eksperti”.

Dok je metamfetamin u svom kristalnom obliku prvi put proizveden u Japanu, Pervitin je razvio Fritz Hauschild, i patentirala ga je u Nemackoj 1937. Temmler grupa. Smatran je za pojačivača energije i njegova komzumacija je bila savršeno legalna do 1941.

Foto: Pervitin / Twitter

Norman Ohler – autor koji je bacio svetlo na upotrebu Pervitina

Pošto je Pervitin bio legalan, široko je reklamiran u Nemačkoj, na bilbordima kroz glavni grad od 1938. do 1941. kada je upotreba tog leka postala mračna. Od tada je ova tema ostala potpuno zanemarena sve do 2015., kada je Norman Ohler objavio “Der Totale Rausch”, prevedeno kao “Lekovi u Načistickoj Nemačkoj”. Njegova prvobitna namera je bila da napiše roman o zloupotrebi lekova u načistickoj Nemačkoj a završio je sprovođenjem istraživanja koje bi predstavilo potpuno novo razumevanje ratnih taktika u II svetskom ratu. Bazirano na vojnim arhivama i istraživanju Teodora Moral (Theodor Morell), Hitlerovog doktora, on je otkrio kako je cela nacija postala zavisna od Pervitina.

Uspešna substanca u Nemačkoj

1938. godine Temmler je počeo sa komercijalizacijom Pervitina, i u želji da se takmici sa Coca-Colom, poverio je marketinšku strategiju marketinškoj agenciji Mathes & Son. U kontekstu nacionalnog napora ova kampanja je postigla široko rasprostranjen uspeh. Između oporavka od I svetskog rata i ekonomske krize i mobilizacije za II svetski rat – stanovništvo je oberučke prihvatilo supstancu koja daje energiju. Bila je jeftina, pomagala je ljudima da rade, širila je euforiju po celoj zemlji i nije smatrana za drogu. U osnovi je izgledalo da ima samo dobre efekte. Čak je Pervitin kombinovan sa čokoladom i izgledao bezazlen.

Foto: Panzerschokolade – pancer čokolada sa metamfetaminom za tenkiste / Twitter

Korišcenje droga pojačivača u ratne svrhe

Čak šta više, lek nije bio popularan samo kod radnika. Morel je lično predstavio lek Adolfu Hitleru. Celokupna nemačka vojska, ceo Vermaht, je snadbevan Pervtinom. Nakon izvršenih testova na studentima, Oto Ranke (Otto Ranke), direktor Instituta za Opštu i Odbrambenu fiziologiju Berlinske Akademije vojne medicine, je predložio da metamfetaminske substance mogu da poboljšaju učinak vojnika. Ekspert. Uvođenje leka na dnevnoj bazi dva puta na dan je davalo vojnicima natprirodne sposobnosti. Bez straha i radosni mogli su da provedu tri dana bez spavanja i da prepešace 60 km bez predaha. Ovo je dovelo do blickriga u Poljskoj 1939., francuskim Ardenima 1940., Balkanskoj kampanji 1941. za 11 dana bez predaha.

“Kad su izmoreni počeli da ležu u sneg i da umiru, ja sam odlučio da im dam Pervitin. U roku od pola sata su sami počeli da mi govore da se osećaju bolje”. Sa takvim svedočenjima oficira, arhive koje je proučavao Ohler su otkrile koliko su zadovoljni bili postignutim efektima Pervitina i da su tražili više sledovanja. Lek je distribuiran svim vojnicima, 35 miliona doza od 3mg samo u aprilu i maju 1940. Za tenkovske jedinice na primer,je postojalo jasno naredenje da koriste Pervitin,cesto u obliku tzv Panzerschokolade (oklopna čokolada). Ipak narocito je Luftwaffe, nemačka avijacija bila zainteresovana da ga obezbedi jer je povećavao stepen pažnje pilota i oni su ga nazvali “pilot’s salt” tj. “pilotska so”.

Katastrofalne posledice upotrebe Pervitina

Ipak je lek tj. ova droga, osim neverovatnih pokazanih osobina, imala i očigledne neželjene pojave. Rani izveštaji pronađeni u arhivama, govore o obrnutim efektima kao što su iscrpljenost, bol u grudima i problemima sa cirkulacijom. Ovi izveštaji su podstakli dalja istraživanja koja su dovela do toga da Leonardo Konti (Leonardo Conti), vrhovni zdravstveni zvaničnik Rajha, Pervitin proglasi opijatom, a što je dalje vodilo do zabrane istog 1941. godine.

To je dovelo do opšteg povlačenja sa nacionalnog tržišta, i da bi se smanjila nemačka ekonomska zavisnost od droga i rešavanje alarmantnog problema zavisnosti. Izgleda da ipak samo nekoliko godina od razvoja ove nacionalne ne otrovne filozofije, NSDAP je ili iz nedoslednosti ili iz neznanja, vodio u sledeću nacionalnu zavisnost.
Iako je ovaj lek proglašen za ilegalnu supstancu 1941. to nije proizvelo neke rezultate. Iako Pervitin nije mogao da se kupi bez recepta, to nije dovelo do bitnog smanjenja konzumiranja istog, čak ni među civilima.

U vojnim krugovima zabrana je potpuno ignorisana. Vojni zvančnici su smatrali legitimnom distribucijom pogotovu zbog kratkoročne dobiti koju je imala vojska. Zapravo se konzumacija povećala za vreme Operacije Barbarosa od juna do decembra 1941. U ovom trenutku, pitanje je bilo da li je nova zakonska regulativa imala za cilj da smanlji opštu zavisnost ili je imala za cilj da ograniči civilnu potrošnju da bi se osiguralo snadbevanje Vermahta. Vrlo verovatno ovo drugo.

Fiziološki i strateški obrnuti efekti

Od 1941 Rajh je znao da Pervitin ima neželjene efekte i vodi u zavisnost. Ipak, iako su vojnici umirali od srčanog zastoja i vršili samoubistva u psihotičnim epizodama, metamfetamin je do kraja rata redovno snadbevao celu zemlju.
Primarna briga je bila vezana za distribuciju i koliko ga ima.

Snadbevanje vojnika dnevnim dozama neizbežno je povećalo njihove preformanse koji je zavisio od Pervitina. Pisana izjava Hajnrih Bola (Heinrich Böll) ukazuje na njegovu zabrinutost vezanu za zalihe. Bio je član Vermahta i tokom svog boravka na ratištu on je pisao pisma svojoj porodici u Nemačkoj. U jednom od njih, pisanog maja 1940., zamolio je da mu obezbede više zaliha Pervitina jer on “čini čuda”. Trebao mu je da obezbedi njegovu fizicku izdržljivost i da ima koristi od njegovih psihičkih efekata i što je još važnije da održi stanje euforije uprkos ratnim zverstvima.

Čak i ako imate zavisnost celokupne populacije što iz očiglednih razloga nije dobro, najveći problem je bio sa nedostatkom i povlačenjem leka. I zaista, nemački narod i vojska su iskusili simptome koje mi danas poznajemo kao mučnina, halucinacije, smanjenje kognitivnih kapaciteta, anksioznost i depresija.

I uprkos Kotijem naporima da ograniči upotrebu Pervitina, on nije mogao da spreči zloupotrebu. S godinama situacija je drastično eskalirala i sve veći broj vojnika je umirao od srčanog zastoja, povećavao se broj samoubistava i pogrešnih vojnih procena. Izmakla im je kontrola. Morelova ispitivanja pokazuju kako je i Hitlerova zavisnost vodila lošim strateškim odlukama dozvoljavajuci neprijateljima pobede kao što je bilo Iskrcavanje saveznika u Normandiji.

Dakle nemačko tajno oružje, koje je dovelo do toga da Vermaht zablista u prvim godinama rata, dovelo je na kraju do propadanja i konačnog pada Treceg rajha jer od Hitlera pa do običnog naroda – masovno su ljudi bili drogirani.

Izvor: thesecuritydistillery.org

1 Comment

1 Comment

  1. nenad radocaj says:

    Luda kuća ?‍♀️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top