Sodom

Papa predložio osnivača EU za sveca

Papa Franja predložio je da francuski državnik Robert Šuman, poznat kao Otac Evrope, bude proglašen za sveca, što je prvi korak na dugom putu do njegove kanonizacije, saopšteno je iz Vatikana.

U saopštenju se navodi da je papa potpisao dekret kojim se Šumanu priznaju „herojska dela“, a sledeći korak je da bivšem premijeru Francuske bude pripisano jedno čudo, kako bi se prešlo na narednu fazu – beatifikaciju, odnosno proglašenje za blaženog, preneo je BBC.

Foto: Rober Šuman – otac Evropske Unije / geni.com

Nakon toga bi Šumanu trebalo da se pripiše još jedno čudo da bi mogao da bude kanonizovan, odnosno proglašen za sveca, a o ispunjenju uslova za kanonizaciju odlučuje posebni crkveni sud koji ispituje događaje koji su se desili posle beatifikacije određene osobe.

Šuman je 1947. godine postao premijer Francuske, da bi tri godine kasnije, kao ministar spoljnih poslova, predložio plan za ugalj i čelik, poznat kao Šumanova deklaracija.MOŽDA VAS ZANIMA

Francuska, Zapadna Nemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija su 9. maja potpsali Pariski ugovor kojim je formirana Zajednica za ugalj i čelik, i taj dan se danas obeležava kao Dan Evrope.

Sedam godina kasnije ta zajednca je evaluirala u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi 1993. bila formirana Evropska unija.

Ovo je samo pokazatelj ko stoji iza Evropske Unije – Vatikan.

Izvor: danas.rs

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top