Svet

Njujorčani beže iz grada

Građani Njujorka masovno beže iz svog grada. Od marta ove godine iselilo se gotovo 300.000 domaćinstava.

Glavni razlozi za odseljavanje su kriminal, širenje koronavirusa, siromašenje, ali i druge ekonomske posledice pandemije.

Foto: Pixabay

Američka poštanska služba objavila je kako je od 1. marta do 31. oktobra primila čak 295.000 zahteva za promenu adrese onih koji su napustili Njujork, što najčešće podrazumeva cela domaćinstva, a ne samo pojedince, prenosi Sputnjik pisanje RT-a.

Samo od marta do jula bilo je 245.000 takvih zahteva, što je više nego dvostruki porast u odnosu na isti period 2019. godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja koronavirusa, ekonomskim problemima, rastućom stopom kriminala, ali i školama sa lošom reputacijom, piše RT.

Država Njujork zabeležila je čak 33.000 mrtvih od kovida 19, što je najviše u SAD, a od toga je čak 24.000 bilo u samom Njujorku.

Američka metropola imala je neke od najstrožih karantina u SAD, zbog čega je propalo na hiljade malih firmi, kao što su restorani, prodavnice, saloni lepote…

Takođe, od kada su počeli protesti posle ubistva Džordža Flojda, ne samo da je Njujork postao pogođen neredima na tim demonstracijama, već je buknula i stopa kriminala.

Koliko je Njujork postao nepoželjno mesto za život, govore i rezultati istraživanja koje je u julu i avgustu sproveo Menhetn institut. Prema tom istraživanju, čak 44 odsto Njujorčana koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara, razmišlja o iseljavanju iz grada. Čak dve trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica Njujorka. Većina smatra da je kvalitet života dramatično opao, a zadovoljstvo stanjem u gradu prepolovljeno je.

Među vodećim razlozima nezadovoljstva, pored korone i ekonomskih poteškoća, jeste i rast kriminala. Prema zvaničnim podacima njujorške policije, od januara do septembra 2020. godine zabeležena su 344 ubistva, što prevazilazi celu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubistava. Broj pucnjava porastao je za čak 94 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana preseljava se u okolne okruge, kao što su Nju Džerzi i okruzi u državi Njujork koji su van samog grada. Međutim, 13.000 domaćinstava preselilo se na Floridu, a čak 9.000 u Los Anđeles.

Prema procenama, čak je i potražnja za nekretninama najmanja u poslednjih 14 godina, a samo na Menhetnu ima 16.000 praznih stanova.

Izvor: B92.net

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top