Svet

Poljska gotovo u potpunosti zabranila abortus

Ustavni sud Poljske odlučio je danas da je abortus zbog defekta fetusa neustavan, čime je zabranio najčešći od nekoliko zakonskih osnova za okončanje trudnoće u toj dominantno katoličkoj zemlji.

Foto: Shutterstock

Kada presuda stupi na snagu, abortus će u Poljskoj biti dozvoljen jedino u slučaju silovanja, incesta ili pretnje zdravlju i životu majke, što su prethodnih godina bili razlozi za oko dva odsto legalnih prekida trudnoće u Poljskoj, navodi Rojters.

Današnja odluka suda podstakla je proteste širom zemlje.

Večeras su se stotine okupile ispred Ustavnog suda u Varšavi, a manjih protesta bilo je i u Krakovu, Lodju i Šćećinu.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da je danas „tužan dan za prava žena“.

„Uklanjanje osnove za gotovo sve zakonske abortuse u Poljskoj predstavlja kršenje ljudskih prava. Današnja presuda Ustavnog suda znači nelegalne ili abortuse u inostrantsvu za one koje to mogu da priušte i još veće mučenje za sve ostale“, kazala je Mijatović.

Kako se ovo desilo baš u Poljskoj?

Konzervativna stranka Pravo i pravda je po dolasku na vlast 2015. godine preduzela spornu reformu pravosuđa, koja se oštro kritikuje u Briselu.

Ova partija se zalaže za veća prava žrtvama krivičnih dela i pooštravanje kazni prestupnicima, posebno za prestupe koji ugrožavaju nečiji život, zdravlje i imanje.

Šta je u stvari abortus?

Uče nas da je abortus stvar lične odluke žene, a da fetus nije živo ljudsko biće. Ipak ako ste hrabri i iskreni ova emisija će vam otkriti stravične činjenice o abortusu.

Izvor: Danas.rs/I1 INFO

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top