Svet

SZO (slučajno) potvrđuje da korona nije opasnija od gripa

Svetska zdravstvena organizacija konačno je potvrdila ono što mi (i mnogi stručnjaci i studije) mesecima govorimo – koronavirus nije ništa smrtonosniji i opasniji od sezonskog gripa.

Foto: Shutterstock.com

Glavni rukovodioci SZO saopštili su to tokom posebne sednice izvršnog odbora SZO od 34 člana u ponedeljak 5. oktobra i čini se da to niko zaista nije razumeo.

U stvari, izgledalo je da ni oni sami to nisu potpuno razumeli.

Na sednici je dr Majkl Rajan, šef SZO za vanredne situacije otkrio da veruju da je oko 10% sveta zaraženo virusom Sars-Cov-2. Ovo je njihova „najbolja procena“ i ogroman porast broja zvanično priznatih slučajeva (oko 35 miliona).

Doktorka Margaret Harris, portparolka SZO, kasnije je potvrdila cifru, navodeći da se ona zasniva na prosečnim rezultatima svih širokih studija seroprevalencije rađenih širom sveta.

Koliko god SZO pokušavala da ovo spinuje kao lošu stvar – dr Rajan je čak rekao da to znači da „velika većina sveta ostaje u opasnosti“ – to su zapravo dobre vesti. I još jednom potvrđuje da virus nije toliko smrtonosan koliko su svi predvideli.

Globalna populacija je otprilike 7,8 milijardi ljudi, ako je 10% zaraženo, to je 780 miliona slučajeva. Globalni broj umrlih koji se trenutno pripisuju infekcijama Sars-Cov-2 je 1.061.539.

To je otprilike stopa smrtnosti od infekcije ili 0,14%. Tačno u skladu sa sezonskim gripom i predviđanjima mnogih stručnjaka iz celog sveta.

Cifra od 0,14% je više od 24 puta NIŽA od „privremene cifre“ SZO-a od 3,4% iz marta. Ova cifra je korišćena u modelima koji su upotrebljeni za opravdanje zaključavanja i druge drakonske politike.

Zapravo, s obzirom na prekomerno prijavljivanje navodnih smrtnih slučajeva od Covida, IFR je verovatno čak niža od 0,14% i mogla bi pokazati da je Covid mnogo manje opasan od gripa.

Niko od mejnstrim štampe nije to prihvatio. Iako su mnoga medijska izdanja izveštavala o rečima dr Rajana, svi su pokušali da naprave zastrašujući naslov i rašire još panike.

Očigledno ni oni, ni SZO nisu bili u stanju da urade jednostavnu matematiku koja nam pokazuje da su ovo dobre vesti. I da su Covid skeptici sve vreme bili u pravu.

AŽURIRANjE 9/10/20: U interesu temeljnosti, želje da se oslonim na primarne izvore, a ne zaviseći isključivo od glavnih izvora (koji mogu ukloniti ili izmeniti članke), odlučio sam da pronađem stvarni video-snimak komentara dr Rajana.

Iz nekog razloga, iako je ovo bio važan sastanak SZO-a tokom navodno hiper-ozbiljne pandemije, video-snimak je teško pronaći. Jedino gde ga možete videti je veb lokacija SZO, a čak i tada morate da prelistate skoro 6 sati snimaka. Pa, učinio sam to i nema na čemu.

Ne možete da ugradite strim SZO-a, ali mogu vam reći da odete na ovu stranicu, kliknete na „Sesija 1“ i preskočite na 1:01:33 da biste čuli tačan citat:

„Naše najbolje trenutne procene govore nam da je oko deset posto svetske populacije moglo biti zaraženo ovim virusom. Ovo varira u zavisnosti od zemlje, varira od urbane do ruralne sredine, razlikuje se među različitim grupama. “

Radiću na pribavljanju audio klipa, radi lakšeg deljenja i kako bih osigurao da ne ostane rupa u pamćenju.

Prevod: Srpski Glasnik

2 Comments

2 Comments

  1. Slobodan says:

    Možete li dati originalni link?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJČITANIJE

Poželjno kopiranje i uzimanje sadržaja bez dozvole

Za sve informacije pišite nam na

office[at]i1info.net

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top